Utilizatorii serviciilor de dating se tem de potențialii parteneri, conform unui studiu, realizat în 2021 de Kaspersky.
65% dintre respondenți au declarat că le este realmente teamă ca în spatele unui utilizator să nu se afle un escroc.
Subiectul a redevenit în atenția mass-media odată cu popularitatea filmului „Tinder Swindler” pe Netflix, care a fost în topul preferințelor toată săptămâna trecută.
“Tinder Swindler” este un documentar despre un escroc, care a avut mai multe „matches” cu femei pe Tinder.
El s-a prezentat drept un miliardar bogat, le-a invitat pe acestea la întâlniri, a obținut bani de la ele sub diverse pretexte și apoi a dispărut.
Popularitatea filmului a atras atenția și publicațiilor precum: The Guardian, Vogue, Buzzfeed, BBC, NBC News, care au discutat despre acest subiect.
În urma mediatizării, Tinder a anunțat că bărbatului prezentat în documentar i s-a restricționat accesul la utilizarea platformei.
Sondajul realizat de Kaspersky, anul trecut, a arătat că 84% dintre respondenți își doresc să cunoască persoana cu care comunică pe platformele de dating în cel mai scurt timp, cu toate că 50% dintre aceștia se declară îngrijorați și doar 38% își manifestă entuziasmul.
Pentru a ajuta utilizatorii să gestioneze corect aceste interacțiuni, Kaspersky a alcătuit o listă scurtă de sfaturi de urmat, atunci când utilizați aplicațiile de dating:
- Nu distribuiți fotografii care oferă informații private, cum ar fi adresa dumneavoastră sau angajatorul. În schimb, utilizați fotografii din excursii sau obiective turistice cunoscute, fără detalii personale și fără alte persoane în cadru;
- Utilizați funcția de mesagerie încorporată a platformelor de dating, în loc să divulgați numărul dumneavoastră de telefon sau să utilizați alte aplicații de mesagerie. Dacă decideți să vă mutați pe un alt messenger, asigurați-vă că este configurat pentru a vă păstra datele private și protejate;
- Utilizați o soluție de securitate eficientă, care oferă protecție avansată pe mai multe dispozitive;
- Verificați din nou setările de confidențialitate ale conturilor de pe rețelele sociale și din aplicațiile de dating, pentru a vă asigura că informațiile sensibile, cum ar fi adresa de domiciliu sau locul de muncă, nu sunt accesibile public;
- Reduceți riscul de doxing prin efectuarea unei autoverificări. Căutați pe Google propriul profil și imaginați-vă că încercați să găsiți informații despre dumneavoastră – vedeți ce puteți găsi. S-ar putea chiar să vă surprindă multitudinea informațiilor.
Mai mult decât atât, pentru a face întâlnirile offline sigure și plăcute, Kaspersky prezintă câteva sfaturi simple recomandate de terapeuții din cabinetul din München, Liebling și Schatz:
- Alegeți locuri publice pentru primele câteva întâlniri, fie că este vorba de un restaurant, o simplă plimbare sau un film la cinema,
- Transmiteți unei persoane de încredere toate detaliile întâlnirii – când, unde și cu cine;
- Nu vă întâlniți în apropierea locuinței, pentru a evita să fiți urmăriți până acasă;
- Nu împărtășiți imediat adresa dumneavoastră;
- Dacă aveți orice suspiciune, puneți punct întâlnirii;
- Amintiți-vă că nu sunteți obligat să faceți nimic din ceea ce nu doriți să faceți;
- Aveți încredere în instinctele dumneavoastră și nu oferiți încredere excesivă persoanei cu care vă întâlniți.
Kaspersky este o companie globală de securitate cibernetică și confidențialitate digitală, fondată în 1997.