A opta iterație a platformei Open Budget a fost lansată luni, 14 Februarie și conține datele Bugetului național în 2022, iar, ca noutate, apar detalii privind sumele pentru pensiile speciale (pensiile de serviciu, indemnizațiile pentru limita de vârstă si orice pensii provin din bugetul de stat pe baza unor legi speciale).

Deputatul Claudiu Năsui este coordonatorul platformei și spune că aceasta permite accesarea ușoară a sumelor cheltuite din buget, pe domenii.

Am ținut să evidențiem și pensiile speciale pe platforma Open Budget 2022. Vedem că anul acesta este programat să se cheltuie pe acest tip de pensii aproape 12 miliarde de lei, sumă care, ca ordin de mărime, este similară cu ce cheltuie guvernul pe drumuri anul acesta. Vedem și instituțiile care le plătesc. Ministerul de Interne plătește cele mai multe, apoi Ministerul Apărării, Ministerul Muncii și, în sfârșit, SRI. Sunt foarte multe date ușor de găsit cu această platformă. Și arată clar în ce domenii cheltuie banii instituțiile statului. Este un instrument ușor de folosit să vezi cum cheltuie statul banii, fără analizezi 800 de pagini, așa cum vine bugetul de la Finanțe, în format pdf, ca să nu fie folosibile ușor”. 

Open Budget a fost lansată în 2014 cu scopul de a oferi mai multă transparență în folosirea bugetului statului, iar cetățenilor să le fie mai accesibil să afle de unde provin și unde sunt folosiți banii statului.

Utilizatorul platformei poate analiza cheltuielile statului și să vadă cheltuielile pe minister/agenție, pe destinație (sănătate, educație, transport, etc.) și pe natură (cheltuieli de personal, dobânzi, bunuri și servicii, etc.), fără să mai deplindă de publicarea bugetelor de către Ministerul Finanțelor.

Utilizatorii pot să modifice alocările bugetare efective și nivelul taxării, pentru a construi o variantă proprie a bugetului statului și pentru a putea înțelege mecanismele utilizate.

Platforma Open Budget este o inițiativă privată și – drept urmare – nu este finanțată din bani publici.

- Advertisement -online media solutions creare site de prezentare creare magazin online