Astăzi, 8 octombrie, statele membre au aprobat propunerea Comisiei Europene de a interzice utilizarea dioxidului de titan (E171), ca aditiv alimentar, începând din 2022.

Dioxidul de titan are rol de colorant în mai multe produse, precum guma de mestecat, diverse produse de patiserie, suplimente alimentare, supe și bulionuri.

Stella Kyriakides, comisar pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat că sănătatea nu este negociabilă.

„Siguranța alimentelor noastre și sănătatea consumatorilor noștri nu sunt negociabile. În prezent, acționăm decisiv, împreună cu statele membre, pe baza unor date științifice solide, pentru a elimina un risc legat de o substanță chimică utilizată în alimente”.

Propunerea Comisiei se bazează pe un aviz științific al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară, care a concluzionat că E171 nu mai poate fi considerat sigur, atunci când este utilizat ca aditiv alimentar, în special din cauza faptului că nu pot fi excluse preocupările legate de genotoxicitate.

Textul va intra în vigoare la începutul anului 2022, cu excepția cazului în care Consiliul sau Parlamentul European vor adopta o obiecție, până la sfârșitul acestui an.

Va începe, apoi, o perioadă de eliminare treptată, de 6 luni, după care se va aplica o interdicție totală de utilizare în produsele alimentare.

- Advertisement -online media solutions creare site de prezentare creare magazin online