Stelian Ion: Continuăm digitalizarea sistemului de justiţie

89
digitalizare justitie

Ministrul Justiţiei, Stelian ION, a avut astăzi o discuţie în format video-conferinţă cu Maris LAURI, ministrul Justiţiei din Estonia. Subiectul discuției a fost experienţa de succes a Estoniei în digitalizarea justiţiei. „Sistemul de justiţie din Estonia se caracterizează prin unele dintre cele mai avansate tehnologii ale informaţiilor şi comunicaţiilor utilizate în instanţele judecătoreşti”, scrie Comisia Europeană în Raportul privind Statul de Drept, potrivit unui comunicat de presa transmis de Ministerul Justiției.

„Admirăm progresele remarcabile în domeniul digitalizării şi dorim să vedem dacă soluţiile identificate şi aplicate de dumneavoastră pot fi adaptate şi la sistemul românesc. În egală măsură, suntem interesaţi de modalitatea în care aţi construit sistemul de gestionare a acestui proces şi de rolul pe care îl are fiecare instituţie din sistemul judiciar.” a spus Stelian ION.

În contextul digitalizării sistemului de justiţie, sursa menționată precizează că, „în Estonia, accesul la bazele securizate de date ale instituțiilor publice, inclusiv ale instanțelor și parchetelor, se face utilizând codul numeric personal.”

În ceea ce privește procedurile din cadrul instanțelor și parchetelor, obiectivul pe termen mediu al autorităților estoniene este eliminarea dosarelor în format hârtie la nivel național. Dosarul electronic este deja utilizat în toate procedurile şi reunește documente şi date din bazele de date ale tuturor instituțiilor cu competențe pe fiecare materie. Inteligența artificială este folosită pentru anonimizarea hotărârilor judecătorești, mai transmite Ministerul.

De asemenea, semnătura electronică este folosită pe scară largă, pe baza microcipului inclus în cartea de identitate.

Facebook Comments