Studiile de laborator sugerează că vaccinurile Pfizer și Moderna pot proteja împotriva unor noi variante de coronavirus

73
fizer biontech, moderna

Un nou raport publicat miercuri în New England Journal of Medicine sugerează că vaccinul Pfizer-BioNTech Covid-19 poate proteja oamenii împotriva unor noi variante de coronavirus, inclusiv unul văzut pentru prima dată în Africa de Sud, numit B.1.351, informeaza CNN.

Pentru studiu, cercetătorii de la Pfizer și de la Universitatea din Texas Medical Branch au modificat genetic versiuni ale virusului pentru a transporta unele dintre mutațiile găsite în B.1.351. Ei le-au testat împotriva probelor de sânge prelevate de la 15 persoane care au primit două doze de vaccin Pfizer / BioNTech ca parte a unui studiu clinic.
În timp ce probele de ser de sânge au produs o activitate mai puțin neutralizantă a anticorpilor, a fost încă suficient pentru a neutraliza virusul, au scris într-o scrisoare către jurnal. Acest lucru este în concordanță cu alte studii. Și este bine în ceea ce se vede cu alți viruși, a spus unul dintre cercetători.

“Deși nu știm încă exact ce nivel de neutralizare este necesar pentru protecția împotriva bolii sau infecției COVID-19, experiența noastră cu alte vaccinuri ne spune că este probabil ca vaccinul Pfizer să ofere o protecție relativ bună împotriva acestei noi variante”, a declarat pentru CNN, Scott Weaver, director al Institutului pentru infecții umane și imunitate de la filiala medicală a Universității din Texas și autor al studiului.

Separat, o echipă de la Institutele Naționale de Sănătate și Moderna a publicat o scrisoare în același jurnal, prezentând rezultatele unui experiment pe care l-au raportat luna trecută. Ei au raportat, de asemenea, o reducere a răspunsului anticorpilor la viruși proiectați genetic pentru a arăta ca varianta B.1.351 – dar nu o reducere suficientă pentru a face ca vaccinul să funcționeze mai puțin.

(Traducere si editare – Gabriel Tanase)

Facebook Comments