Certificatul verde digital va fi lansat, la nivel european, la 1 iulie. Autenticitatea certificatului va fi garantată de un cod QR, care va putea fi scanat la punctul de trecere vamală. Certificatul verde va putea fi prezentat atât pe hârtie, cât și pe telefon.

“Vom avea un website, o platformă, unde ne vom crea un cont, ne autentificăm și, pe baza contului creat, vom putea deschide, vom primi pe e-mail un link de unde putem descărca acest certificat”, a explicat secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, în cadrul unei conferințe de presă.

certificat
Modelul certificatului verde digital al UE. FOTO: Facebook / Andrei Baciu

Certificatul se referă la trei situații: la vaccinare (demonstrează că ești vaccinat), la recuperare (arată că ai trecut prin boală, lucru certificat de prezența unei rezultat RT PCR pozitiv în trecutul nu foarte îndepărtat) și la absența infectării în prezent, adeverită printr-un rezultat RT PCR negativ.
“Aceste trei variante vor fi disponibile, aceste trei variante vor putea fi certificate și garantate prin prezentarea acestui certificat digital”, a subliniat Baciu.

Certificatul va putea fi prezentat la punctul de trecere vamală, fie în format fizic, pe hârtie, fie pe telefonul mobil, pe smartphone, sub orice format. “Va fi acest cod QR care va fi scanat, sau va fi sub formă de PDF, sau va fi sub formă de poză, sau pe e-mail, oriunde îl putem avea acest cod QR”, a mai explicat Andrei Baciu.

Andrei Baciu a mai precizat că certificatul este voluntar, în niciun caz nu este obligatoriu.

- Advertisement -online media solutions creare site de prezentare creare magazin online