În urma elaborării noilor legi ale securității naționale, prin care ar crește puterea SRI (Serviciul Român de Informații) și SIE (Serviciul de Informații de Externe), președintele interimar al USR, Cătălin Drulă, cere demisia directorului SRI, Eduard Hellvig.

Aceste legi presupun ca:

Personalul SRI și SIE fie anchetat doar de procurori aleși special.

Perchezițiile fi anunțate prealabil către șeful SRI și al Președintelui.

Șefii SRI și SIE să fie demiși doar de Președinte.

Cetățenii și firmele să aibă obligația să colaboreze cu Serviciul Român de Informații.

Banii cu care se finanțează operațiunile să fie verificați doar de Președinte.  

În urma propunerilor, Cătălin Drulă a declarat: Domnul Hellvig a ieșit într-o conferință de presă din care sunt convins că nu a înțeles nimeni nimic, ne-a spus că societatea e prea plină de securism, suntem de acord, că partidele sunt prea pline de securism, suntem de acord, de-aia nu sunt în stare să facă politici publice coerente, de-aia nu sunt în stare să funcționeze PSD și PNL fără comandă, dar nu am auzit cine își dă demisia pentru odioasele legi ale securismului național.

De menționat că USR a susținut încă de la de început că este împotriva transformării statului în Republică Securistă și va lupta împotriva acestor legi venind cu propria viziune. Totodată, USR va da mandat reprezentanților săi în comisia specială din Parlament să se opună în totalitate acestor schimbări drastice și să întărească controlul civil real asupra serviciilor.

- Advertisement -online media solutions creare site de prezentare creare magazin online