Au fost semnate primele 6 contracte finanțate din Planul Național de Redresare si Reziliență, având ca obiectiv dezvoltarea durabilă urbană și rurală, folosind soluții verzi și digitale, selectate în cadrul apelurilor de proiecte pentru prima rundă din Componenta 10 – Fondul local.

Cele șase contracte de finantare au fost semnate astăzi, fiind încheiate între autoritățile publice locale, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, au o valoare de aproximativ 7,2 milioane de lei și au ca scop reformarea și digitalizarea instrumentelor de planificare teritorială și urbană, la nivelul autorităților publice locale.

Acestea se adaugă primelor șapte contracte finanțate prin PNRR, din Componenta 5 – ”Valul Renovării”, semnate de Guvern în data de 7 iunie, pentru care au fost depuse peste 1.437 de cereri de finanțare, care vor beneficia de o finanțare de 2,4 miliarde de euro.

La semnarea contractelor au fost prezenţi prim-ministrul României,  Nicolae Ciuca şi ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că apreciează ritmul în care evoluează fructificarea oportunitățiilor finanțării de proiecte și reforme prin PNRR.

”România este în grafic cu îndeplinirea țintelor, jaloanelor și reformelor din PNRR. Continuă contractările și avem, astăzi, confirmarea că există interes și că se fac toate eforturile pentru ca ceea ce România și-a propus prin Planul Național de Redresare și Reziliență să se concretizeze în beneficiul cetățenilor. Aceste proiecte care vizează elaborarea/actualizarea documentelor de amenajare a teritoriului și de planificare urbană în formatul adaptat pentru Sistemul Informațional Geografic sunt contractate la o lună de la deschiderea platformei de depunere a proiectelor. Apreciez ritmul în care se lucrează pentru a fructifica oportunitățile finanțării de proiecte și reforme prin PNRR și salut soluția unei platforme digitalizate prin care Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a simplificat procedurile și a redus substanțial timpul de depunere și evaluare a proiectelor”.

La rândul său, ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a îndemnat autoritățile locale să se folosească de cele 10 zile rămase, pentru a depune proeicte spre finanțare.

“În cadrul componentei “Fond Local”, finanțate prin PNRR, Guvernul, prin intermediul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a pus la dispoziția autorităților administrației publice locale o plajă variată de investiții publice, din care aceste autorități au posibilitatea de a le prioritiza pe cele mai necesare pentru dezvoltarea lor, în cadrul unor fonduri prealocate pe categorii de UAT-uri. De la achiziția de mijloace de transport nepoluante, la construirea de locuințe eficiente energetic pentru tineri specialiști în sănătate și educație, reabilitarea clădirilor publice, finanțarea documentațiilor de amenajare a teritoriului, până la construirea de piste de biciclete sau stații de încărcare electrică, toate pot fi accesate prin platforma digitală pusă la dispoziție de către minister. Îndemn autoritățile locale să se folosească de cele 10 zile rămase pentru a depune spre finanțare aceste proiecte”, a declarat ministrul dezvoltării, Cseke Attila.

De la jumătatea lunii mai 2022, când a fost deschisă platforma digitală pentru prima rundă din Componenta 10 – Fondul local, au fost depuse 3.261 de cereri de finanțare, însumând mai mult de 1,6 miliarde de lei, aproape 60% din fondurile alocate acestei componente.

Termenul de finalizare a apelului de proiecte este 30 iunie.

- Advertisement -online media solutions creare site de prezentare creare magazin online