Ministrului Transporturilor, Cătălin Drulă, a declarat că, în acest an, vor fi daţi în folosinţă 25 de km. de autostradă, între Sebeș și Turda, 40 de km. din Drumul expres Craiova-Pitești, dar și un drum nou, la ieșirea din țară prin Vama Giurgiu-Ruse.

– Care sunt tronsoanele care vor fi date în folosinţă în acest an?

În folosință, în 2021, ar trebui să fie Sebeș -Turda, 25 de km, nu e o mândrie, lucrarea a început în 2015 şi trebuia să fie finalizată în 2 ani. Avem, apoi, Craiova – Pitești, un tronson de 40 de km care reprezintă și varianta ocolitoare la Balș și Slatina. Sunt două puncte importante. Este vorba de lotul doi.
Ieri (22 febr. – n.red.) am emis și autorizația de construire pentru primul sector de 17 km, de la Craiova, la Balș. Lotul unu ar putea fi gata anul viitor.
Lotul 3 e semnat cu același constructor de pe lotul doi, care e foarte ambițios și a și livrat. Lotul patru a fost în proceduri de contestații, astfel că se trimite din nou câștigătorul și se semnează contractul.
Mai avem un sector din autostrada A3 Transilvania, la Târgu Mureș sunt 10 km, sector care va fi finalizat anul acesta. Mai este varianta de ocolire Satu Mare, care este la profil de Drum expres, pe o porțiune de 12 km.
Mai avem o serie de proiecte mai mici, care se finalizează anul acesta.
Un proiect de care sunt mândru, la intrarea dinspre Bulgaria, la Vama Giurgiu, un drum expres de 6 km care ocolește Giurgiu și ne scoate pe DN5. Un drum cu 4 benzi, realizat din beton. Soluția din beton a dat greș în anii 90, însă acum este altă tehnologie. Lucrează o firmă din Austria, care a mai lucrat în România pentru piste de aeroport din beton. Scăpăm de acea rușine, când ieșim din vamă. Era ca pe Marte..

– Autostrada de pe Valea Prahovei – în stadiul de proiect tehnic

„Am semnat contractul pentru proiectul tehnic Ploiești – Brașov. Sper să livreze un material de calitate. Este același constructor care face A7, de la Ploiești, la Bacău. Am discutat să se concentreze pe un traseu modern în zona critică, unde să fie un tunel de 4 km, la Bușteni şi tunel de 2 km, la Sinaia. Cred că varianta cu tuneluri este cea care ar ajuta și turismul. I-am rugat să ne predea zone de documentație mai repede, de exemplu, la Comarnic. Nu o să dureze câteva luni. Termenul contractual pentru documentație este de 2 ani și jumătate. Sper ca, pe anumite sectoare, să fie gata mai repede. Sunt interesate firme mari din Europa pentru acest proiect. Stabilind exact traseul, poți obține un preț mult mai bun” – a mai declarat ministrul.

– Care este situația autostrăzii ce duce spre Moldova?

Pentru autostrada A7 avem totul făcut, inclusiv proiectul tehnic. Îi dăm constructorului doar schițele. Nu mai pasezi acea responsabilitate. În mai se lansează la licitație de execuție până la Buzău, Ploiești-Buzău. După 3 luni urmează Buzău-Focșani, după 2-3 luni urmează Focșani-Bacău și sper să intre tot anul asta Bacău-Pașcani. Acum vom vedea cât durează o licitație în România. În ultimii ani, s-au mișcat mai repede. Există eforturi să mai eficientizăm partea de achiziții.
Aș vrea anul acesta să încheiem contractele, efectiv. Lucrările ar trebui să dureze în zona mai ușoară doi ani, în unele se duc spre doi ani și jumătate. Până în 2024 ar trebui să avem mare parte din această autostradă gata, dacă nu chiar pe toată.
În afară de A7, lucrăm și pe A8 să scoatem capetele autostrăzii la licitație. Să dăm drumul la capătul dinspre Târgu Mureș și cel dinspre Târgu Neamț.

– Autostrada Sibiu-Pitești, finalizată în 5 ani

„Sibiu-Boița va fi gata la finalul anului viitor. La Pitești-Curtea de Argeș, lotul cinci, e semnat contractul cu o firmă italiană, iar într-o lună, maxim două, încep lucrările acolo.
Tronsonul patru e mai dificil, de la Curtea de Argeș, la Tigveni. Acolo au tot fost contestații, înțeleg că în 2-3 zile se dă câștigătorul din nou, vedem dacă mai sunt contestații, vom vedea când semnăm contractul. Acolo este un tunel mare, o lucrare grea.
De la Tigveni, până la Boița, această zonă cu adevărat critică, sunt loturile doi și trei. Lotul doi este mai greu, pentru că e Defileul Oltului cu multe tuneluri, trei e greu pentru că este terenul instabil. Sunt proceduri de licitație lansate. Sunt 15 companii interesate. Se va alege o listă scurtă, din care se aleg 5-6 firme, care merg în licitarea finală. Va fi cel mai greu proiect din România. Este un termen optimist să fie gata în 5 ani, dar unele tronsoane vor fi gata mai repede” – a precizat Cătălin Drulă.

- Advertisement -online media solutions creare site de prezentare creare magazin online