Liderii PNL, USR PLUS și UDMR s-au întâlnit astăzi de la ora 17.00, în prima ședință a coaliției de guvernare după declanșarea crizei politice provocate de demiterea ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, fără acordul partidului său.
Înaintea ședinței, conducerea executivă a PNL s-a reunit într-o ședință în care au stabilit strategia partidului în negocierea cu USR PLUS, după ce Dan Barna și Dacian Cioloș au cerut schimbarea premierului Florin Cîțu.
Premierul Cîțu a anunțat că nu va demisiona și a cerut USR PLUS să propună rapid un nou ministru al Sănătății. Până la această oră, numele vehiculate pentru post sunt Ioana Mihăilă (actual secretar de stat la Ministerul Sănătății), Adrian Wienere (deputat USR PLUS) și medicul Radu Lupescu, stabilit în Franța.
Majoritatea liderilor politici din PNL și USR PLUS sunt de părere că în urma ședinței de coaliție de luni nu se va pune capăt crizei politice.
USR PLUS solicită insistent schimbarea premierului, în timp ce PNL nu va renunța la Florin Cîțu. Criza din coaliție ar putea fi una de durată, cât timp cele două partide au poziții diferite.
Primul scenariu: pentru ieșirea din criză este și cel mai puțin probabil, chiar imposibil: PNL acceptă nemulțumirile USR PLUS și decide schimbarea premierului. Pentru schimbarea lui Cîțu este nevoie de o decizie a Biroului Executiv Național prin care este retras sprijinul politic și premierului i se cere demisia. Scenariul este cu atât mai imposibil cu cât liberalii, indiferent de discuțiile din Coaliție, se vor pune în spatele premierului, partidul fiind cel care i-a cerut lui Cîțu schimbarea lui Voiculescu din cauza problemelor de la Ministerul Sănătății.
Al doilea scenariu: USR PLUS cere garanții suplimentare că nu se va ajunge din nou în situația în care liderii partidului să afle despre schimbarea unui ministru abia după ce acesta este demis. Odată cu unele garanții suplimentare, USR PLUS este de acord să continue în Guvern cu Cîțu premier. Este propus un nou ministru la Sănătate și Coaliția merge mai departe până la următoarea criză. Și în acest scenariu este foarte posibil ca discuțiile de astăzi să nu fie suficiente pentru a ajunge la o concluzie.
Al treilea scenariu: Discuțiile din Coaliție nu duc la nicio concluzie. Criza politica este una de durată, în care nervii vor fi întinși la maximum între partenerii de guvernare.
În acest scenariu nu este exclus ca declarațiile de război la adresa premierului din partea unor miniștri USR PLUS să mai ducă și la alte remanieri, ceea ce ar pecetlui soarta Coaliției.
Este posibil ca miniștrii USR PLUS să plece din Guvern, variantă susținută mai ales de cei din PLUS. Astfel, parlamentarii USR PLUS nu vor ezita să voteze o moțiune de cenzură a Opoziției.