Comisia juridică a Senatului a confirmat abaterile din codul deontologic al parlamentarilor în cazul Dianei Şoşoacă. Biroul Permanent va decide ce sancțiuni va primi senatoarea, informează Agerpres.
Sesizarea împotriva Dianei Șoșoacă a fost făcută de către grupul PNL, iar Iulia Scântei, președinta Comisiei juridice, a confirmat abaterile făcute de senatoare.
„Comisia juridică a constatat cu majoritate de voturi că faptele reclamate în cuprinsul sesizării de către grupul PNL se subscriu conţinutului a trei abateri de la deontologia parlamentară care sunt identificate în Regulamentul Senatului, în Codul de conduită al parlamentarilor, precum şi în Legea Statutului deputaţilor şi senatorilor. Comisia juridică va înainta Biroului permanent raportul cu aceste constatări ale abaterilor de la deontologia parlamentară a senatorului în cauză, urmând ca Biroul permanent să decidă ce sancţiune este oportun a fi aplicată senatoarei în cauză”, a anunțat luni Iulia Scântei, preşedintele Comisiei juridice, Iulia Scântei.
Aceasta a mai adăugat că dacă lucrurile vor scăpa de sub control şi se vor sesiza noi comportamente care nu sunt conforme conduitei unui senator, se vor aplica măsurile necesare de către reprezentanţii Coaliţiei şi de către Comisia pentru regulament.
De asemenea, Iulia Scântei este de părere că nu sunt suficiente abaterile cu caracter simbolic, iar respectarea Regulamentului va fi una dintre priorități până la finalizarea mandatului de 4 ani.
„Se impune să avem cel puţin o abatere consistentă obiectiv, nu doar cele cu caracter simbolic, dar subscriu şi punctelor de vedere ale colegilor mei, care astăzi în comisie au spus: ‘Poate e bine ca un avertisment şi o astfel de discuţie să simbolizeze, să arate mai mult detaşarea, delimitarea noastră netă, categorică faţă de continuarea exercitării în acest mod de până acum a mandatului de către senatorul care a fost sesizat în Biroul permanent’. Sper să aibă un efect. E dorinţa noastră să ne continuăm activitatea pe următorii 4 ani, până la finalizarea mandatului, cu respectarea Regulamentului, pentru că suntem aici în slujba cetăţenilor, nu pentru a face scandal sau a exercita mandatul într-un mod injurios. Nu pentru asta am fost aleşi.”
Totuși, cea mai „grea” sancțiune pe care o poate primi Diana Șoșoacă se exercită pe parcursul a 3 luni în care nu poate reprezenta Senatul, spune senatorul Daniel Fenechiu.
Diana Șoșoacă a fost reclamată de către PNL pentru comportamentul necorespunzător, nociv şi neregulamentar al acesteia, precum și pentru următoarele fapte: instigare la ură şi haos în luările de cuvânt din plenul Senatului, jigniri, ofense şi grave acuzaţii neîntemeiate, discursuri homofobe, xenofobe, extremist.
Conform reclamației adresată către grupurile parlamentare USR PLUS, UDMR, PSD și AUR, Şoşoacă trebuie sancționată în baza articolului 207 din Regulamentul Senatulu, care prevede, pentru abateri de la deontologia parlamentară sancţiunile: atenţionare, chemarea la ordine, retragerea cuvântului, îndepărtarea din sală pe durata şedinţei şi avertisment public scris.