2022 se așteaptă să devină cel mai bun an din istorie pentru piața imobiliară. Analiștii se așteaptă ca investițiile să depășească pragul de un miliard de euro, depășind recordul din 2008.

Analiștii arată că actualul context inflaționist sporește atractivitatea investițiilor rezidențiale, iar dacă la asta se adaugă schimbarea obiceiurilor de muncă și scumpirea materialelor de construcții, prețurile ar putea accelera în acest an. Astfel, ar putea exista riscul ca piața rezidențială să se îndrepte spre o supraîncălzire și apariția unei bule. Inginerii platformei e-commerce internaționale de materiale de construcții  My Digital Construct, expun că prețurile sunt în continuă schimbare, variind de la săptămână la săptămână.

Investitorii din piața imobiliară s-ar putea îndrepta în acest an spre activele sigure, generatoare de numerar, și spre cele care oferă o oarecare protecție împotriva inflației, în detrimentul celor care promit câștiguri mari în viitor, dar care nu au confirmat până acum, potrivit unui raport Colliers.

Piața de birouri, analiștii se așteaptă ca gradul de neocupare să atingă un vârf în acest an.
În București, peste 20 la sută din spațiile de birouri vor rămâne neocupate și va fi nevoie de câțiva ani pentru ca piața să-și revină. Redresarea va fi însă neuniformă. Pe măsură ce firmele își vor readuce angajații la birou, vor fi favorizate clădirile cu amplasamente bune și cu conexiuni la rețeaua de transport, în vreme ce restul vor fi obligate să compenseze prin reduceri mai mari de chirie.

Analiștii anticipează o evoluție bună pe piața logistică și industrială. Deși aceasta a crescut în ultima perioadă cu 10-20 la sută pe an, aceștia spun că este în continuare loc de creștere. Piața ar urma să primească un impuls pe fondul tensiunilor geopolitice și a problemelor legate de lanțurile de aprovizionare, care au evidențiat importanța de a avea cel puțin o parte din capacitățile de producție sau stocare mai aproape de casă.

Astfel, Europa Centrală și de Est este o opțiune pentru relocarea acestor operațiuni. Iar în condițíile în care stocul modern de depozite din România rămâne subdimensionat și dezvoltările de infrastructură din zona Capitalei vor deschide noi piețe, sectorul va cunoaște o creștere importantă în perioada următoare.

În zona de retail, consultanții Colliers se așteaptă ca marile centre comerciale să își recâștige statutul de „magnet”, atrăgând clienții cu mixul lor diversificat de chiriași.

Se așteaptă ca piața să crească și în perioada următoare și se mizează inclusiv banii de la Uniunea Europeană. Se așteaptă ca pe măsură ce rezultatele investițiilor vor începe să se vadă, și creșterea să se accelereze și să rămână robustă în anii următori.

Acum este mult mai accesibil să cumpărăm o casă decât era în anul 2009, conform unui studiu, unei companii de brokeraj bancar.

Bucureștiul este printre cele mai accesibile orașe la acest capitol, asta pentru că tot aici sunt și cele mai mari salarii. Balanța nu este atât de echilibrată, în schimb, în orașele Cluj și Constanța, unde prețul metrului pătrat este mult mai mare decât salariul mediu.

Cât despre prețuri sunt discuții diverse.

Prețurile caselor și apartamentelor sunt cele mai mari din ultimii 12-13 ani, însă creșterea a fost mai lentă decât cea a salariulului mediu, arată studiul unei companii de brokeraj bancar. Asta înseamnă că acum este mult mai accesibil să cumpărăm un apartament într-unul dintre orașele mari ale țării.

Iașiul ar fi cel mai accesibil oraș din țară atunci când este vorba de cumpărarea unei locuințe. Metrul pătrat este puțin peste 1.000 de euro, în timp ce salariu mediu este de peste 700 de euro. La polul opus se află Clujul, unde găsim cele mai scumpe apartamente, raportat la salariu mediu.

Cele mai accesibile orașe pentru cumpărarea unei locuințe (sursa: Kiwi Finance):

    • Cluj-Napoca – prețul mediu pe mp – 1.586 euro / salariu minim – 858 euro
    • București – prețul mediu pe mp – 1.486 euro / salariu minim – 932 euro
    • Constanța -prețul mediu pe mp – 1.311 euro / salariu minim – 629 euro
    • Iași – prețul mediu pe mp – 1.004 euro / salariu minim – 704 euro

Bucureștiul este cea mai accesibilă capitală europeană, asta înseamnă că în Capitală sunt cele mai multe locuințe vândute, estimând capacitatea de 30-40 la sută din totalul tranzacțiilor într-un an de zile.

La finalul anului trecut s-au vândut aproape 19 mii de locuințe în București și Ilfov, arată datele publicate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate.

- Advertisement -online media solutions creare site de prezentare creare magazin online