Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul a Energiei (ANRE) a efectuat controale la furnizorii de energie electrică și a dat amenzi de peste un milion de lei.

Controalele au vizat mai multe aspecte, printre care respectarea frecvenței de emitere a facturii pentru energia electrică furnizată clienților finali alimentați în regim de serviciu universal. Totodată, a fost controlată și modalitatea de facturare în perioada cuprinsă între două citiri consecutive ale aparatului de măsură de către operatorul de rețea.

ANRE a mai verificat și felul în care au fost informați clienții casnici din portofoliu cu privire la oferta pentru serviciu universal, ofertele concurențiale proprii aplicabile, precum şi cu privire la dreptul clienților de a încheia un contract de furnizare a energiei electrice pe piața concurențială cu orice furnizor licențiat.

“În urma finalizării acțiunilor de control, s-au constatat nerespectări ale reglementărilor privind activitatea de furnizare a energiei electrice în contextul liberalizării pieței de energie electrică și s-au aplicat sancțiuni”, se arată într-un comunicat al ANRE. Amenzile aplicate au fost în valoare de 1.110.000 de lei.

Astfel, ENEL ENERGIE a fost sancționată cu amendă contravențională în valoare de 200.000 lei pentru nerespectarea prevederilor legale privind informarea clienților.

Aceeași amendă, pentru aceeași sancțiune, a primit și ENEL ENERGIE Muntenia.

CEZ VÂNZARE a fost sancționată cu amendă contravențională în valoare de 200.000 lei pentru nerespectarea prevederilor legale privind frecvența de emitere a facturii și facturarea în perioada cuprinsă între două citiri consecutive ale aparatului de măsurare.

La rândul său, E.ON ENERGIE ROMANIA a fost sancționată cu amendă contravențională în valoare de 210.000 lei pentru nerespectarea prevederilor legale privind informarea clienților și frecvența de emitere a facturii.

Cea mai mare amendă contravențională a luat-o ELECTRICA FURNIZARE – 300.000 de lei, pentru nerespectarea prevederilor legale privind frecvența de emitere a facturii și facturarea în perioada cuprinsă între două citiri consecutive ale aparatului de măsură.

“Sumele aferente sancțiunilor aplicate de ANRE se constituite integral ca venit la bugetul de stat”, mai precizează comunicatul ANRE.

- Advertisement -online media solutions creare site de prezentare creare magazin online