Autoritățile europene au reluat negocierile pentru certificatul verde

111

Marți, 18 mai, reprezentanţii Parlamentului European şi cei ai Consiliului Uniunii Europene au reluat negocierile pentru proiectul „Certificatului verde digital”. Documentul ar trebui să devină funcțional până la finalul lunii iunie, însă există în continuare numeroase divergențe.

Acest certificat are în vedere facilitarea circulaţiei în interiorul UE pe perioada pandemiei în sezonul turistic estival. Unele state membre UE lucrează deja la propriile metode fără a mai aştepta deciziile europene.

Documentul ar putea fi în format digital sau pe suport de hârtie și poate arăta dacă o persoană a fost vaccinată împotriva coronavirusului sau un rezultat recent negativ al testului PCR ori că a trecut printr-o infecție anterioară cu virusul.

„Deocamdată, există multe întrebări cu răspunsuri deschise”, a declarat eurodeputata germană Birgit Sippel, membră a Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor (S&D) din Parlamentul UE, conform Agenţiei France-Presse.

Negocierile acestui certificate au dus la numeroase divergențe, iar rezultatul va mai dura să apară. Principala problem a negociatorilor se referă la propunerea Parlamentului UE privind gratuitatea testelor pentru imunitate şi depistarea infecţiei. O altă nemulțumire este interdicţia de impunere carantina sau a testele suplimentare persoanelor care deţin certificatul verde.

La sfârşitul lunii aprilie, Parlamentul European a aprobat ideea de negociere pentru proiectul “Certificatul UE COVID-19” și ar urma să fie în vigoare cel mult 12 luni.

Facebook Comments