Angajatorii și solicitanții sunt foarte activi pe piața muncii, chiar dacă ne aflăm, în continuare, sub presiunea pandemiei de COVID-19. Astfel, de la începutul lunii martie și până în prezent, angajatorii au pus la bătaie peste 18.000 de locuri de muncă, cele mai multe dintre ele în domenii precum vânzări, IT și Telecom, financiar-contabil, inginerie și construcții. La polul opus, domeniile educație, juridic și Horeca au înregistrat cele mai puține locuri de muncă disponibile, în luna martie – doar 780, la nivel național.

În ceea ce privește candidații români, aceștia au realizat, de la începutul lunii martie, aproape 700.000 de aplicări la joburile disponibile pe platforma Bestjobs, cu aproximativ 25% mai multe, decât în aceeași perioadă din 2020. Cei mai activi în ceea ce privește aplicările la joburi au fost candidații din București și din județele Timiș, Prahova, Brașov, Cluj, Iași Constanța, Ilfov, Arad și Argeș, cu un total de aproximativ 23%, din din numărul aplicărilor la joburi.

Joburile care s-au bucurat de cel mai mare număr de aplicanți, în luna martie, au fost cele de: contabil, asistent vânzări, software și web developers, precum și inginer, cu peste 2.000 de aplicanți fiecare.

Și în luna martie, joburile remote (work from home) au continuat să fie la mare căutare, iar candidații care au fost cei mai interesați să aplice la un astfel de job au fost cei din București, Cluj și Timiș. La polul opus, candidații din județe precum Dolj sau Bihor au fost cei mai puțin interesați de perspectiva de a lucra de acasă. Cei mai mulți angajatori care au recrutat personal pentru job-uri remote activează în domenii precum IT&C, financiar-consultanță, BPO, marketing, resurse umane și vânzări.

În același timp, conform unui studiu realizat în ultimul trimestru al anului trecut, de Bestjobs și Boston Consulting Group, șase din zece români (61%) au declarat că ar dori să muncească de la distanță, pentru o companie din afara țării (remote employees), în condițiile în care numărul celor care vor să lucreze în afara țării s-a redus aproape la jumătate, în ultimii doi ani. Topul primelor 10 țări unde românii ar vrea să muncească de la distanță este format din: Marea Britanie, Germania, SUA, Franța, Italia, Austria, Spania, Canada, Belgia și Elveția.