Românii sunt tot mai interesați de joburile full time, spun specialiștii în resurse umane. Este una dintre schimbările majore care a apărut în ultimul an pe piața muncii, când s-a constatat că oamenii își doresc tot mai mult stabilitate.

De altfel, potrivit unui sondaj al platformei de recrutare eJobs, în rândul candidaților se înregistrează cel mai scăzut nivel al ultimilor ani în ceea ce privește intenția de a pleca la muncă în străinătate sau de a lucra pe cont propriu, fie ca freelancer ori ca antreprenor. Candidații preferă joburile full time pentru că acestea aduc un venit lunar sigur și oferă un plan de carieră cu oportunități de creștere.

“Datele aferente primului trimestru din 2021 confirmă această tendință – doar 0,3% din totalul aplicărilor au fost făcute pentru joburile în sistem freelancing sau project based. 11,5% au mers către joburile part time, iar 86,7% au vizat joburile full time”, se arată într-un comunicat eJobs.

”Până la începutul lui 2020, tinerii, în special, erau foarte atrași de ideea de freelancing și de libertatea care vine odată cu acest stil de lucru. Marketingul, media, contabilitatea ori IT-ul erau domenii predilecte pentru freelancing, însă de mai bine de un an lucrurile arată complet diferit. Cele mai căutate sunt joburile care promit stabilitate și oportunități de creștere pe termen lung. În ceea ce-i privește pe candidați, asta se traduce printr-un interes din ce în ce mai firav față de ideea de freelancing, iar în privința angajaților printr-o scădere uriașă a ratei de fluctuație din companii”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.

Și în privința locurilor de muncă full time lucrurile s-au schimbat. Acum candidații se uită mult mai atent la joburile din multinaționale, din domenii care au rezistat în fața provocărilor economice din ultimul an – retail, IT, banking sau farma. ”Această prudență excesivă este cumva de înțeles după răsturnarea pe care a suferit-o piața muncii și o vedem nu doar la candidații cu experiență, cât și la cei tineri sau foarte tineri, care erau dornici până nu demult să experimenteze și puneau mare preț pe flexibilitate”, mai spune Bogdan Badea.

El apreciază că acest comportament, foarte probabil, va continua chiar și după ce piața muncii își va reveni complet.

- Advertisement -online media solutions creare site de prezentare creare magazin online