Comerțul și activitățile comerciale cu păsări au fost oprite pentru o lună de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă – Centrul Naţional de Combatere a bolilor, după ce aceștia au descoperit cazuri de gripă aviară în localiatea Ungheni, județul Mureș.

Potrivit unui comunicat Agerpres Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat joi seară prezenţa virusului gripei aviare, serotipul H5N8, la păsările dintr-o exploataţie comercială din localitatea Ungheni, ferma având un efectiv de 180.000 de capete. Astfel, s-au suspendat activitățile comerciale pentru toate speciile de păsări (de la puii de o zi până la păsările de reformă).

De asemenea, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis ca activitatea de comercializare să fie efectuată doar de către fermele comerciale autorizate, cu păsări a căror stare de sănătate este atestată. Însă aceste activități vor fi supuse unor acţiuni de control organizate în comun de către structurile teritoriale ale Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Ministerul Afacerilor Interne. Totodată, se vor efectua controale în trafic şi în Punctele de Trecere a Frontierei de Stat, ce vizează transporturile de păsări vii, informează ANSVSA.

Pentru a readuce activitatea de comerț cu păsări la zi, ANSVSA monitorizează în permanenţă statusul de sănătate al păsărilor domestice şi al celor și colaborează cu Ministerul Apelor şi Pădurilor, Uniunea Crescătorilor de Păsări din România, cu Colegiul Medicilor Veterinari din România şi cu asociaţiile ornitologice.

- Advertisement -online media solutions creare site de prezentare creare magazin online