Parlamentul European sugerează ca testele PCR pentru COVID-19 să fie gratuite pentru cei care vor folosi viitorul certificat verde digital. De asemenea, blocul comunitar doreşte să-l creeze pentru a facilita călătoriile fără restricţii între ţările UE, dar unele state membre se împotrivesc pentru a suporta costurile.

Spania se numără printre țările care nu sunt de acord cu propunerea Parlamentului European, menționează agenția spaniolă EFE. Conform acestei surse, aproape 20 de țări nu dispun de capacitatea tehnică, logistică şi economică pentru costul testelor PCR.

Cu toate acestea, certificatul verde european ar putea intra în vigoare din iulie, spune Valeriu Gheorhiță, coordonatorul campaniei de vaccinare. De asemenea, el a mai precizat pentru Digi24 că certificatul va conține 3 elemente esențiale: dovada de vaccinare, un test negativ în ultimele 72 de ore și imunizarea după o infectare recentă. Însă pentru UE se dorește acces gratuit la testare pentru ca vaccinarea să nu fie condiționată.

Detaliile finale asupra costurilor, datelor, chestiunilor privind respectarea dreptului la viaţă privată, precum şi asupra aspectelor tehnice şi medicale nu s-au stabilit încă. Astfel, ar trebui pusă la punct și problema testelor de anticorpi dacă pot fi considerate o dovadă de recuperare și imunizare în fața unei noi infectări.

- Advertisement -online media solutions creare site de prezentare creare magazin online