Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis urările specifice de 9 mai din 2021. Președintele a ținut să amintească de toate eforturile comune ale statelor membre, ce au dus la buna fuzionare a acestei uniuni. Astfel, această zi este un prilej pentru a reflecta asupra ultimului an care a adus pandemia și ne-a schimbat viețile tuturor.

„Sărbătorim astăzi, 9 mai, Ziua Europei, într-un context încă marcat de pandemia de COVID-19, care a pus la grea încercare Uniunea Europeană și statele sale membre. Este o bună ocazie să reflectăm asupra lecțiilor învățate din experiența ultimului an, dar și un moment potrivit în care, pe fondul eforturilor de redresare și al speranțelor reînnoite, putem realiza o proiecție asupra viitorului Uniunii.

Este, așadar, un prilej de analiză, dar și de reafirmare a principiilor și a obiectivelor de bază ale Uniunii. Unitatea și solidaritatea sunt elementele fundamentale ale Declarației enunțate de către Robert Schuman în urmă cu mai bine de 70 de ani. Aceste două valori comune sunt la fel de relevante și astăzi pentru construcția europeană, pentru adaptarea, dezvoltarea și progresul Uniunii Europene.

Provocările prin care trecem împreună nu diminuează, ci, dimpotrivă, reconfirmă relevanța proiectului european și a unui răspuns unit și solidar al statelor membre și al instituțiilor europene.”, a transmis Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis este de părere că pandemia este testul pe care Uniunea Europeană îl trece și este unul fără precedent. Cu toate acestea, reacția europeană la această criză a oferit exact măsura valorii pe care o aduce pentru noi toți Uniunea. Astfel, unitatea, coeziunea și solidaritatea constituie, fără îndoială, forța și esența răspunsului nostru, a mai spus Iohannis.

De asemenea, a ținut să sublinieze importanța cooperării în contextul pandemic, fapt care a dus la găsirea rapidă a soluțiilor și s-a desprins nevoia unei Europe reziliente, sub toate aspectele: politic, economic, digital sau sanitar. Totodată, s-a văzut și că fără această cooperare la nivelul Uniunii, accesul la tratamente și echipamente medicale, la vaccinuri și la asistența financiară pentru susținerea măsurilor economice și sociale ar fi fost mult mai dificil.

Klaus Iohannis a anunțat că, astăzi, cu prilejul zilei Europei, va avea loc și o conferință cu cetățenii europeni pentru găsirea soluțiilor la problemele acestora.

„În ciuda dificultăților actuale generate de pandemie, asistăm astăzi, în mod simbolic, la lansarea, la nivel european, a unui nou dialog cu cetățenii Uniunii, în cadrul Conferinței privind viitorul Europei.

Prin această Conferință ne propunem să vedem care sunt așteptările cetățenilor noștri și să găsim împreună soluții pentru a le transforma în realitate. Aspirațiile cetățenilor sunt esențiale pentru edificarea unei Uniuni Europene unite, puternice, pregătite pentru viitor.”, a adăugat Klaus Iohannis.

- Advertisement -online media solutions creare site de prezentare creare magazin online