Asociația “Institutul pentru Îmbătrânire Activă” (președintă – Alexandra DOBRE) a organizat cea de-a V-a ediție a Galei SENIORI DE COLECȚIE”, o nouă întâlnire de suflet, care a avut ca invitat de onoare pe una dintre cei mai apreciate și respectate personalități ale timpurilor noastre – profesor doctor DUMITRU CONSTANTIN DULCAN (84 ani) – abia întors din Japonia, General de Brigadă (rtr), Medic Primar Neurologie, Psihiatru, Doctor în Medicină și Doctor în Științe Medicale, reputat scriitor și publicist.

Sala LUCEAFĂRUL, din Capitală, a devenit neîncăpătoare, datorită celor aproape 500 de seniori bucureșteni veniți, alături de numeroși invitați de onoare, reprezentanți ai sponsorilor și partenerilor evenimentului, la întâlnirea cu celebrul profesor doctor DUMITRU CONSTANTIN DULCAN.

Evenimentul a fost moderat de jurnalista Mihaela Bîrzilă.

Prof. Dulcan consideră că statul trebuie să se folosească de experiența și cunoștințele seniorilor.

”Un stat nu trebuie să își ignore sub nici o formă seniorii! Dacă o face, este o greșeală care îl va costa mult mai mult! Societatea trebuie să se folosească de cunoștințele și valoarea acestor oameni care au multe de oferit și de împărtășit din experiența lor de viață, profesională, culturală, umană. Și, să nu uităm niciodată că, acela care își ignoră părinții și bunicii, va fi ignorat la rândul său de copiii și nepoții lui. În lume este un echilibru în toate!”

Constantin Dulcan a explicat ce forță au cuvintele, care pot deveni chiar realitate!

”Mi-a plăcut foarte mult acest termen elegant – seniori, pe care îl folosiți! Nu ați vorbit despre bătrâni, despre vârsta a treia, nici măcar despre vârstnici. Seniori… Se potrivește foarte bine cu ceea ce spun și afirm eu de fiecare dată: cuvintele au forță și câmp energetic, au putere și, dacă sunt folosite așa cum trebuie, devin realitate. Cuvintele despre iubire însemană unitate, pace, civilizație, normalitate, existență, viață frumoasă, longevitate! Termenul de iubire este o forță! Iubește-ți semenul sau acceptă-l pe celalalt ! Neacceptarea aproapelui înseamnă să induci creierului tău stres, să supui organismul la traume psihice, emoționale și de aici efectul nociv asupra sănătății noastre. Cuvintele care au semnificație pozitivă pentru noi înseamnă viața!”

Prof. dr. Dumitru Constantin Dulcan spune că gândurile noastre ne pot influența starea de sănătate.

”Este extrem de important ceea ce gândim, dar și ce vorbim. Conștiința fiecăruia dă sens lucrurilor în sens axiologic! Subconștientul nu are logica conștiinței noastre, ci preia ceea ce noi îi furnizăm în mod repetat. Până acum vreo douăzeci de ani, personal, nu dădeam valoare și importanță cuvintelor; cu toții doar vorbim, fără să intuim ce se întâmplă în creierul nostru. Ei bine, s-a demonstrat prin studii elaborate că existența Lumii se bazează pe două forțe: binele și răul, plusul și minusul, așa cum și gândirea și vorbirea se află în aceste două registre. Acum pot spune cu toată tăria că anumite gânduri pot fi benefice sănătății și longevității noastre, randamentului, fericirii, bucuriei și bunăstării sau dimpotrivă, pot fi nocive pentru sănătate, ne scurtează viața și pot genera boli grave, hiar moarte!”.

În cadrul Galei “SENIORI de COLECŢIE” a avut loc şi o sesiune de autografe, susținută de autorul extraodinarelor cărţi editate şi lansate la Editura ȘCOALA ARDELEANĂ, din Cluj Napoca, al cărei stand s-a aflat în holul Sălii LUCEAFĂRUL.

Prof. dr. DUMITRU CONSTANTIN DULCAN este coordonatorul colecţiei ”Noua Spiritualitate” din cadrul editurii, unde a lansat volumele ”Mintea de dincolo. Sinteza şi semnificaţia experienţelor morţii clinice” (ediția a II-a, revăzută şi adăugită) și ”Creierul şi Mintea Universului” și care i-a publicat volumul omagial ”Dumitru Constantin Dulcan – Un promotor al Noii Spiritualităţi”.

Seniorii bucureșteni au avut ocazia să primească valoroasele autografe al legendarului profesor Dulcan, pe volumele ”Inteligența Materiei”, ediție aniversară, 2021, ”Creierul și Mintea Universului”, 2019, ”Mintea de Dincolo. Sinteza și semnificația experiențelor morții clinice”, ediția a II‐a, 2015, ”Somnul Rațiunii”, ediția a III‐a, 2014, ”În căutarea sensului pierdut – vol. 1: Întâlnirea cu Destinul”, ediția a II‐a, 2008, ”În căutarea sensului pierdut – vol. 2: Creierul și Noua Spiritualitate”, ediția a II‐a, 2008, ”Mintea de Dincolo. Sinteza și semnificația experiențelor morții clinice”, ediția a II‐a, 2015, ”Somnul Rațiunii”, ediția a III‐a, 2014 și ”Dumitru Constantin‐Dulcan – Un promotor al Noii Spiritualități” (volum omagial), 2015.

Un moment artistic emoționant a fost susținut de Corul ”Neamul Românesc”, al Asociației ”Institutul pentru Îmbătrânire Activă”, condus de Ileana Câmpeanu

Prof. dr. Dumitru Constantin Dulcan spune că există o legătură strânsă între starea psihică și sănătate.

”Starea psihică înseamnă chimia ta, aceea de pace interioară, de bucurie videcătoare a existenței! Învățați asta, dacă vreți să existați și să trăiți frumos”.

„SENIORI de COLECȚIE” este un proiect inițiat și organizat de Asociația ”Institutul pentru Îmbătrânire Activă”, cu scopul de a aduce în centrul atenției marile personalități care au contribuit la promovarea și valorificarea imaginii României și care au influențat în bine zeci de generații de tineri.

Acest proiect va continua cu organizarea în fiecare lună a câte unei gale, cu invitați de excepție și va culmina cu lansarea unui album ”de colecție”, cu cele mai frumoase imagini surprinse la fiecare eveniment, dar și cu toate confesiunile, cu întrebările și răspunsurile interlocutorilor, cu mărturisirile, poveștile și povestirile fiecărui invitat special.

Primele două ediții ale acestei gale le-au avut ca invitate pe multipla campioană olimpică ELISABETA LIPĂ, preşedinta Federaţiei Române de de Canotaj și a C.S. Dinamo, simbol al sportului românesc şi pe marea Doamnă a Muzicii Ușoare românești, STELA ENACHE.

La cea de-a treia ediţie, invitat de onoare a fost Gen.Lt.(rtr) dr. ing. DUMITRU DORIN PRUNARIU, primul român și singurul care a zburat în spaţiul cosmic, iar – la ediția anterioară – marea actriţă de teatru și film MAIA MORGENSTERN, manager al Teatrului Evreiesc de Stat.

Alexandra Dobre, președinta Asociației “Institutul pentru Îmbătrânire Activă”, i-a înmânat o Plachetă Onorifică domnului prof. dr. DUMITRU CONSTANTIN DULCAN, ”pentru un OM de o imensă valoare morală, profesională și spirituală, națională și internațională, cu o remarcabilă activitate în domeniul medicinei, neurologiei, psihiatriei și neurofiziologiei, autor al numeroase monografii, tratate, lucrări şi cărţi de înaltă valoare ştiinţifică şi eseistică, cu ample și uluitoare deschideri spre fascinantele domenii ale Filosofiei, Ştiinţelor și Medicinei”.

Profesorul DUMITRU CONSTANTIN DULCAN s-a născut pe 6 noiembrie 1938, în comuna Mârghia, județul Argeș și a absolvit Facultatea de Medicină Generală din Bucureşti, din cadrul Institutului Medico Militar (1962).

Are competenţe în explorări neurofiziologice si este Doctor în Stiinţe Medicale.

Este Doctor Honoris Causa al Universităţii din Piteşti și membru al unor prestigioase societati stiintifice nationale si internationale, precum Societatea Română de Neurologie, Societatea Română de Psihiatrie, Societatea Română de Neuropsihoendocrinologie, Societatea Română a Medicilor Scriitori şi Publicişti din România şi din străinătate, Liga Română pentru Sănătate Mentală, Academia Americană, Societatea Europeană de Neurologie și Organizaţia Internaţională de Cercetare a Creierului (IBRO), este autorul al patru invenții din domeniul medical brevetate de OSIM și deținător al multor premii și distincții știintifice și literare.

A participat la reuniuni științifice naționale și internaționale cu peste 300 de comunicări. A elaborat, ca autor unic sau coautor, numeroase lucrări de specialitate și note de curs în domeniul Neurologiei, dedicându-se studierii domeniului conştiinţei, iar cărţile sale s-au vândut în sute de mii de exemplare.

Amintim doar de volumele „Mintea de dincolo”, care abordează experiențele morții clinice, „Oglinda conștiinței”, „În căutarea sensului pierdut”, „Somnul rațiunii”, „Către noi înșine”, „Gândirea omului modern. Culmi și limite”.

A fost Șeful Catedrei de Neurologie la Spitalul Militar Central (1992-2005) și Șef al Catedrei de Neurologie şi Neuropsihosomatică din cadrul Universității „Titu Maiorescu” (2005 – 2016).

Este autorul unor sute de monografii, tratate, lucrări şi cărţi de imensă valoare ştiinţifică și eseistică, lucrări de patrimoniu, veritabile călătorii prin fascinantele domenii ale Filosofiei, Medicinii, Ştiinţei și Universului.

Despre best-seller-ul anilor ’80, „Inteligenţa materiei“, o carte demnă de Premiul Nobel, domnia sa spunea: „Am dedus că eu nu am fost decât mâna care a scris. Destinul i-a fost hotărât de altă instanţă, situată dincolo de mine“.

Cartea a fost distinsă în 1992 cu Premiul pentru filozofie „Vasile Conta” al Academiei Române.

”A fost una dintre cele mai inspirate și subversive formule de a vorbi în plin comunism despre minunile făcute de Dumnezeu” – scria jurnalistul Marius Vasilescu. ”Este una dintre importantele contribuții ale cercetării românești, inclusiv de ordin militar, aflată la granița dintre știință și spiritualitate”.

Alexandra Dobre, președinta Asociației “Institutul pentru Îmbătrânire Activă”, a declarat că proiectul Gala SENIORI DE COLECȚIE poate modifica anumite concepții și poate influența pozitiv întreaga societate.

”A avea șansa să întâlnim și mai ales să îi ascultăm pe oamenii care au contribuit substanțial la promovarea imaginii României, pe aceia care sunt repere și modele de viață, de conduită și profesionalism, este un privilegiu pentru noi toți! Cred că doar așa putem modifica percepții, influențînd în bine pe cei din jur. Fiecare Gală SENIORI DE COLECȚIE reprezintă o punte între generații, prin care tinerii și seniorii îi pot cunoaște cu adevărat și pot dialoga cu importanți oameni de cultură și de știință, cu mari campioni, cu valori ale României și ale comunității locale”.

- Advertisement -online media solutions creare site de prezentare creare magazin online