Curtea de Apel Bucureşti a pronunțat astăzi prima sentinţă în dosarul finanţării campaniei din 2009, în care Elena Udrea, Ioana Băsescu şi Dan Andronic sunt inculpaţi pentru corupţie în legătură cu finanţarea ilegală a campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din 2009.

Elena Udrea a fost găsită vinovată pentru spălare de bani și instigare la luare de mită. A primit o pedeapsă 6 ani cu executare, la care se adaugă un spor de 2 ani pentru concurs de infracțiuni, ceea ce înseamnă 8 ani de închisoare în total. Este vorba despre cinci fapte, astfel:
* 6 ani pentru instigare luare de mită, 5 ani pentru instigare la luare de mită (altă faptă).
* 6 ani pentru spălare de bani, 5 ani pentru spalare de bani (altă faptă).
* 3 ani pentru spălare de bani.
* 5 ani pentru spălare de bani.
* 4 ani pentru spălare de bani.

Ioana Băsescu: 5 ani de închisoare cu executare pentru trei fapte – o faptă de instigare la delapidare și două fapte de instigare la spălare de bani.

Dan Andronic: Achitat pentru acuzația de mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului.

Pe lângă aceștia și Gheorghe Nastasia (secretar de stat în Ministerul Dezvoltării)a primit 6 ani de închisoare pentru luare de mită.

Potrivit procurorilor, Udrea ”conducea un staff de campanie informal și, din această poziție, coordona atât achizițiile de servicii de campanie, cât și persoanele care au acționat ca intermediari pentru plățile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societățile prestatoare. Remiterea foloaselor infracționale se realiza prin încheierea unor contracte fictive cu societăți care prestau în realitate servicii în cadrul campaniei electorale, respectiv publicitate stradală, tipărire de afișe, reclame publicate în mass-media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole și prestarea de servicii de consultanță”.Potrivit procurorilor, Udrea ”conducea un staff de campanie informal și, din această poziție, coordona atât achizițiile de servicii de campanie, cât și persoanele care au acționat ca intermediari pentru plățile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societățile prestatoare. Remiterea foloaselor infracționale se realiza prin încheierea unor contracte fictive cu societăți care prestau în realitate servicii în cadrul campaniei electorale, respectiv publicitate stradală, tipărire de afișe, reclame publicate în mass-media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole și prestarea de servicii de consultanță”.

- Advertisement -online media solutions creare site de prezentare creare magazin online