În perioada pandemiei, foarte multe firme care au făcut recrutări au cerut candidaților un video CV. Consilierii în carieră spun că o astfel de prezentare, bine realizată, te poate situa pe lista scurtă a recrutorului. De aceea este foarte important ca video CV-ul să fie foarte bine făcut. Din el, spun specialiștii, trebuie să reiasă dorința, bucuria de a fi coleg cu cel care privește înregistrarea video.

Vorbește maximum două minute!
Dacă vorbești lent și nu-ți găsești cuvintele, atunci e greu de crezut că vei fi printre preferații angajatorului. “E nevoie de fluență. Fără pauze, fără «ă-uri», fără să stai să te mai gândești sau să spui tot istoricul tău profesional. Tot ce spui trebuie să fie relevant pentru jobul respectiv. Trebuie să spui lucruri frumoase și interesante despre tine, dar și să explici care sunt plusurile pe care le poți aduce companiei. Și toate acestea într-un minut și 20 de secunde, maximum două minute”, explică Gabriel Chicioreanu, președintele Asociației 4CAREER, specializată în consiliere vocațională.
Ideal ar fi, spune expertul, ca descrierea să se facă dedicat pentru postul pe care-l dorești, eventual și cu numele companiei, pentru că așa vei avea un impact mai mare asupra persoanei care va vedea video CV-ul.

Atenție la cum te îmbraci!
Esențiale sunt și atitudinea, comportamentul nonverbal, modul în care te raportezi la persoana din fața ta, chiar dacă este vorba doar despre o cameră. “Dacă reușești să treci peste tracul de a fi înregistrat cu o cameră, atunci te descurci să vorbești și cu oamenii, ceea ce în domeniul vânzărilor, de exemplu, este o cerință obligatorie”, mai spune consilierul în carieră Gabriel Chicioreanu.
Și ținuta este importantă în momentul în care te filmezi pentru un video CV – nu numai hainele, ci și culoarea acestora. De exemplu, dacă știi care sunt culorile companiei pentru care aplici, de exemplu roșu, poți să apelezi la un accesoriu de această culoare.

Nu te filma în baie sau în bucătărie
Încă un aspect de care trebuie ținut cont este locul în care te filmezi. “Nu te înregistrezi oriunde. În niciun caz în baie, în bucătarie. Trebuie să fie un mediu potrivit și să fie liniște, ca să se poată auzi ce spui. Lumina să fie bună, să nu ai în spate fereastra, să te vezi ca o umbră. Camera sau telefonul să aibă o rezoluție destul de bună, să fie suficient de performantă, să nu-ți tremure mâna, să ai un mini-stativ sau un trepied pentru telefon”, precizează Gabriel Chicioreanu.

El recomandă, în special pentru pozițiile de top, serviciile autorizate de acest fel, care au și studio de înregistrare, backround și specialiști în sunet și lumini. Astfel de servicii sunt tarifate, pe piață, între 100 și 400 de euro ședința.

- Advertisement -online media solutions creare site de prezentare creare magazin online