Florin Cîţu: Vacanţele nu vor mai fi condiţionate de vaccin. Vezi ce alte decizii vor fi revizuite

104

Premierul României, Florin Cîţu, a anunțat luni, 5 aprilie, că începând cu 1 iunie să se renunţe la majoritatea restricţiilor impuse până acum. Astfel, în România nu se vor mai pune în folosință certificatele verzi care permit persoanelor vaccinate să meargă în vacanţe sau la evenimente.

„În niciun caz. Românii vor merge în vacanţă fără certificat. În România nu se va aplica. De aceea avem acest comitet interministerial, pentru a asigura că sunt reguli care se vor respecta, dar fără certificat”, a declarat Florin Cîţu.

Acesta a fost întrebat dacă decizia în privința certificatelor este definitivă, desi Adina Vălean, comisarul European, consideră încă necesară ideea certificatelor verzi, mai ales pentru accesul evenimentelor cu public: „Vom agrea cu operatorii economici şi le vom respecta. Fiecare ţară îşi va alege propriile metode de a-şi deschide economia.”

De asemenea, premierul a mai adăugat că, în ceea ce privește închiderea magazinelor la ora 18:00, și această decizie se va revizui pentru a se renunța la ea în baza unor analize științifice. Premierul a spus că această decizie a fost luată după modelul altor țări europene, dar, având în vedere că suntem înainte de sărbătorile Pascale, se vor efectua analize pentru a se constata eficiența metodei.

„Am văzut situația din economie dacă nu făceam nimic. Am văzut cum infectările au crescut de la 3.000 la 6.000 în câteva zile. Prima măsură pe care au luat-o țările europene a fost de a reduce orele la care ne aflăm în spațiu public. După ce am luat aceste măsuri, am văzut o scădere a ratei de infectare, deci ceva efect au avut. (…) Referitor la cozi, am cerut o analiză să vedem cât este datorat faptului că acum suntem înainte de sărbători și cât faptului că s-au impus restricții. Așteptăm date și revenim.”, a explicat Cîțu.

Facebook Comments