Pandemia a învățat românii să lucreze de la distanță, a pus la grea încercare multe sectoare de activitate, în timp ce altele au înflorit. Despre cum anume a fost influențată piața muncii de pandemie și care ar putea fi cerințele viitorului, jurnalistul ONLINE PRESS a stat de vorbă cu Camelia Tătărău, mangerul companiei de resurse umane HASHERA.

Experta a mai subliniat și importanța apelării la serviciile de consiliere în carieră și ne-a vorbit despre un program special dedicat celor care se simt confuzi, demotivați în viața profesională sau care sunt la început de drum și încă nu știu spre ce carieră să se îndrepte.

Telemunca va face parte din noul mod de viață

Cum a influențat pandemia piața muncii?
Pandemia a influențat foarte mult piața muncii, mai ales dacă ne gândim la faptul că telemunca a devenit o necesitate. Totodată, pandemia a afectat masiv unele sectoare, cum ar fi turism sau HoReCa și a sprijinit dezvoltarea accelerată a altor sectoare, cum ar fi comerțul online sau producerea de echipamente de protecție, iar acest lucru se simte în cerințele de recrutare.
Cu certitudine, telemunca va face parte din noul mod de viață, dar nu în măsura în care se întâmplă astăzi, pentru că toți ne dorim să creștem gradul de interacțiune cu colegii și să avem și opțiunea de a lucra de la birou.
Mai mult, pandemia a dus la creșterea incidenței burnout-ului, tot mai multe companii dezvoltă proiecte de psihoeducație a angajaților pentru a preveni acest fenomen. Munca de acasă are beneficii, dar și dezavantaje. Unii au muncit mult mai mult peste program în ultimul an și acest lucru le-a afectat starea de bine.
Totodată, pandemia a adus multe emoții, incertitudine, îngrijorări, iar companiile primesc tot mai multe solicitări din partea angajaților pentru acțiuni de well-being.
Probabil această perioadă va fi urmată de o viață trăită mai atent și într-o conectare mai mare cu noi însine, cu ceea ce ne dorim și ceea ce ne face cu adevărat bine.

Gândirea critică și influența socială, competențe de viitor

Care credeți că vor fi, în viitor, cele mai cerute meserii?
Cred că e greu de răspuns la această întrebare, în schimb cred că tehnologia va influența foarte mult piața muncii de la an la an. Există studii legate de competențele care se vor cere în viitor, iar printre aceastea enumăr câteva: gândire critică, inovare, strategii de învățare, capacitate de a rezolva probleme complexe, influență socială etc.
Probabil cel mai important lucru este să ne dezvoltăm constant, atât în zona de hard skills, cât și în zona de soft skills. Zona de hard skills merită dezvoltată pornind de la punctele noastre forte, talentele noastre, iar zona de soft skills, dezvoltată constant – comunicare, reziliență, inteligență emoțională, gândire critică, flexibilitate, creativitate.

Tinerii trebuie să știe că rezultatele cer perseverență și dezvoltare continuă

Cât de bine sunt pregătiți tinerii pentru viața profesională care-i așteaptă?
Din punct de vedere tehnic, sunt foarte bine pregătiți. Pentru ei, tehnologia este un instrument foarte important și accesibil. Din punct de vedere a răbdării și al timpului dedicat pentru a obține rezultate, cred că au nevoie de mai mult efort.
Nu aș vrea să generalizez, unii tineri sunt excepționali, din multe puncte de vedere. Dar dacă ar fi să le recomand ceva, este să înțeleagă că rezultatele vin în timp și cer perseverență și dezvoltare continuă.

Soluții pentru cei la început de drum

În ce măsură apelează oamenii la serviciile de consiliere în carieră?
De când a început pandemia, tot mai multă lume solicită servicii de consiliere vocațională: atât persoane care deja au o experiență semnificativă în câmpul muncii, cât și mamele unor tineri solicită ajutor pentru tinerii care urmează să aleagă o facultate. Lumea e tot mai dornică să se autocunoască și să se asigure că valorifică tot mai bine potențialul personal.
În acest sens, la HASHERA, am construit programul Career Vision Board – https://hashera.ro/servicii/career-vision-board/. Acest program este o “călătorie” de 5 săptămâni în care persoanele accesează dorințele lor profunde și scot la lumină viziunea carierei lor împlinitoare. La finalul programului fiecare va ști ce are de făcut pentru realizarea viziunii sale.

Cui se adresează acest program?
Career Vision Board are o metodologie unică și se adresează persoanelor care se simt confuze – nu se mai regăsesc în ceea ce fac, celor care se simt demotivate și vor o schimbare profesională sau pur și simplu o reînnoire a energiei. De asemenea, programul se adresează și celor care sunt la început de drum și își doresc să aleagă ceea ce îi reprezintă pe ei și nu conform unor așteptări și condiționări exterioare.

Talentul aduce succesul

Cât de mult trebuie să cântărească talentul în decizia alegerii unei cariere?
Talentul este foarte important în alegerea unei cariere și cred că este o datorie a fiecăruia dintre noi să ne cunoaștem cât mai bine, pentru a activa acolo unde sunt și talentele noastre.
Când mergi pe vocație simți o satisfacție aparte care vine din faptul că lucrurile sunt făcute bine, pentru că simți că te încarci de energie pe măsură ce lucrezi și obții rezultate. Există și explicații științifice/ neuroștiințe în această direcție, nu sunt doar observații.

Nu se mai pot face ușor predicții legate de meseriile care vor asigura un venit confortabil în viitor

Uneori părinții se opun alegerii carierei dorite de către propriul copil, pe motiv că aceasta nu este “de viitor” sau “nu se fac bani”. Ce le recomandați acestor părinți?
Părinții întotdeauna au bune intenții pentru copiii lor, e un lucru cert, însă e important ca ei să ofere spațiu copiilor să fie curioși, să se cunoască cât mai bine și să aleagă conform chemării lor interioare.
Mai mult, lumea este într-o continuă schimbare și nu se mai pot face ușor predicții legate de meseriile care vor asigura un venit confortabil în viitor. Cu cât o persoană alege mai bine meseria care i se potrivește conform talentelor, valorilor, pasiunilor, motivațiilor, cu atât acea persoană va câștiga mai bine financiar, pentru că va face foarte bine ceea ce va face, va lucra cu plăcere și cu bucurie și asta se va reflecta în calitatea muncii.
Prin urmare, părintele poate fi un model pentru copilul său legat de o cât mai bună autocunoaștere, conectare cu sine și cu propriile nevoi, curajul de acționa în direcția potrivită. Să discute frecvent cu copilul legat de ceea ce îi place, de ceea ce îl atrage și să îl încurajeze să acționeze, să experimenteze, ca apoi să decidă în acord cu ceea ce i se potrivește cel mai bine.

Acționați constant, perseverați în domeniul care vă atrage

Dar cum îți găsești talentul? Uneori poate să treacă o viață și să nu excelezi în niciun domeniu…
Se vorbește tot mai des de talent și cred că acum sunt foarte multe soluții de a identifica talentele noastre. Bineînțeles că pentru a ne cunoaște talentele este important să ne cunoaștem cât mai bine pe noi înșine, fie că ne observăm și suntem tot mai conectați cu ceea ce ne bucură și facem bine, fie că facem diverse teste vocaționale, fie că participăm la programe sau workshopuri dedicate, așa cum este Career Vision Board, fie că participăm la ședințe dedicate de consiliere vocațională.
Soluții sunt, important e să pornim de undeva și să acționăm constant. Eu văd zilnic în activitatea mea persoane care trăiesc cu bucurie descoperirea chemării lor interioare. Ceea ce contează foarte mult este să acționăm constant, să nu ne descurajăm ușor și să perseverăm în a cunoaște domeniul care ne atrage, oameni de succes din acel domeniu, să stăm de vorbă cu ei, să aflăm ce îi bucură, ce e dificil în meseria lor și, pe măsură ce acumulăm tot mai multă informație, să o trecem prin filtrul nostru personal și să acționăm mai departe.

Camelia Tătărău

- Advertisement -online media solutions creare site de prezentare creare magazin online