Doi militari ucraineni au fost uciși în confruntări cu insurgenți separatiști pro ruși, în estul Ucrainei, anunță autoritățile de la Kiev, conform agenției Associated Press.

Doi militari ucraineni au fost împușcați mortal. În ultimele 24 de ore, pe linia de contact au avut loc șapte schimburi de focuri, a comunicat Comandamentul reunit al operațiunilor militare ucrainene.

În ciuda faptului că există un armistițiu între armata ucraineană și insurgenții ruși, în ultimele săptămâni, incidentele armate s-au intensificat în regiunile separatiste ucrainene Donețk și Lugansk.

„Recentele acțiuni ale Rusiei generează provocări grave la adresa securității Ucrainei, a statelor membre NATO și a întregii Europe„, a avertizat luni seară președintele ucrainean, Volodimir Zelenski într-o conversație cu premierul Marii Britanii, Boris Johnson.

Uniunea Europeană a anunțat că susține „suveranitatea Ucrainei și integritatea teritorială” a acestei țări, exprimând preocupare privind mobilizarea de trupe ruse.

Administrația Vladimir Putin a reiterat, luni, că trupele mobilizate în apropierea frontierei cu Ucraina nu reprezintă nicio amenințare, respingând preocupările exprimate de Alianța Nord-Atlantică.

Alianța Nord-Atlantică a exprimat preocupări privind suplimentarea efectivelor militare ruse în apropierea frontierelor Ucrainei. „Membrii Alianței Nord-Atlantice împărtășesc preocupările referitoare la activitățile militare ruse de amploare efectuate în interiorul și în jurul Ucrainei”, a declarat un oficial NATO.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că a primit asigurări din partea omologului său american, Joseph Biden, că Statele Unite vor apăra Ucraina în cazul unei „agresiuni” a Rusiei. Volodimir Zelenski a anunțat că a discutat prin telefon, vineri, cu președintele Statelor Unite, Joseph Biden. „Am discutat în detaliu despre situația din Donbas. Președintele Biden m-a asigurat că Ucraina nu va fi lăsată niciodată singură în fața agresiunii Rusiei”, a afirmat președintele Ucrainei.

Președinția SUA a confirmat informațiile: „Președintele Joseph Biden a vorbit cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Președintele Biden a afirmat susținerea neclintită a Statelor Unite pentru suveranitatea Ucrainei și integritatea teritorială a acestei țări, în contextul agresiunilor continue ale Rusiei în Donbas și Crimeea”, a anunțat Casa Albă.

Rusia continuă să acumuleze efective militare în apropierea frontierelor Ucrainei, generând riscuri pentru securitatea țării, a afirmat săptămâna trecută Ruslan Homciak, șeful Statului Major al armatei ucrainene, denunțând și încălcarea armistițiului de către insurgenții proruși din regiunile separatiste est-ucrainene.

- Advertisement -online media solutions creare site de prezentare creare magazin online