Ministerul Economiei intenționează să considere cheltuielile eligibile din programul de promovare a exporturilor ca fiind deductibile în valoare de 50%, a declarat, astăzi, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Claudiu Năsui.

“Ce vom face este că vom considera aceleași cheltuieli care sunt acum eligibile în program, în schemele actuale, adică cazare, transport și chirie, să fie 50% deductibile. Dumneavoastră alegeți unde mergeți și la ce târguri alegeți să participați, suportați evident dumneavoastră cheltuielile, dar le puteți deduce într-un mod extins. Și în felul acesta deschidem tot acest sistem pentru toți antreprenorii din România, nu doar pentru câțiva, făcând și un sistem mult mai transparent și care chiar să fie dedicat pentru toți. (…) Intenționăm să implementăm această soluție după ce operaționalizăm toate schemele de ajutor de stat pe care statul român le-a promis anul trecut”, a afirmat Claudiu Năsui.

Ministrul Economiei a apreciat că în prezent programul de promovare a exporturilor funcționează ca un cartel.

“În prezent, sistemul (de promovare a exporturilor, n.r.) funcționează destul de cartelizat, centralizat. E o mână de oameni care decid la ce târg pot să meargă firmele din România pe banii statului și apoi tot un grup restrâns de oameni face selecția firmelor care se duc și care nu se duc la acele târguri. Noi vrem să deschidem acest proces și să-l facem într-un mod în care toate firmele din România au șansa să se internaționalizeze, să își găsească piețe de export, fără să mai treacă prin pixul unui ministru sau al unui organ al statului sau prin vreo centralizare sau vreo pâlnie oarecare”, a declarat Claudiu Năsui.

WhatsApp Image 2021 04 22 at 13.58.07
Foto: Maricica Ciubara

Întrebat dacă Grecia va intra pe lista galbenă de călătorii, ministrul a spus: „Sunt optimist în continuare și în privința Greciei. Vorbesc cu ambasadori din mai multe țări, inclusiv ambasadoarea Greciei în România, mă ține la curent. Grecia își dorește probabil să meargă la un ritm mai accelerat decât merge. Dorința mea este nu doar ca românii să aibă acces, să poată să meargă oriunde își doresc, inclusiv în Grecia, cât mai ușor – cât mai ușor înseamnă cu garanția că n-au carantină la intrare și ieșire, evident în niște condiții – și iarăși să poată veni și alții la noi. Am avut discuții inclusiv cu ambasadorul Israelului pentru lucrul acesta, tocmai ca să poată veni și turiști străini la noi să facă, practic, tot un lucru aidoma exportului până la urmă, deci practic să își cheltuiască banii la noi.”

Cladiu Năsui a menționat că are discuții cu ambasadori din mai multe state, inclusiv cu ambasadoarea Greciei la București, pentru ca românii „să poată să meargă oriunde își doresc cât mai ușor”, fără carantină, dar și pentru ca turiștii străini să vină în țara noastră, „deci practic să își cheltuiască banii la noi.”

„Astăzi, la ora 4, este o primă ședință a Comitetului interministerial început de primul-ministru tocmai pentru a stabili cadrul deschiderii. Poziția acestui minister a fost întotdeauna foarte clară. Ne dorim o deschidere cât mai rapidă a economiei, cu respectul normelor sanitare. Există soluții și pentru a face lucrul acesta. Am avut numeroase întâlniri cu mediul de afaceri, tocmai pentru asta. Nu vă pot da în schimb o dată, pentru că lucrurile astea trebuiesc agreate la nivel de Guvern, dar discuțiile și modul de lucru a început deja, și mecanismul a început ca să putem să facem această deschidere”, a mai adăugat Claudiu Năsui, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.

- Advertisement -online media solutions creare site de prezentare creare magazin online