Președintele Klaus Iohannis a anunțat astăzi că săptămâna viitoare a convocat în ședință Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), pentru a discuta despre tensiunile dintre Ucraina și Rusia.

”Situația este îngrijorătoare. Au apărut tensiuni în regiunea Mării Negre cu accent pe zona de granița de est a Ucrainei. Noi urmărim cu mare atenție aceste lucruri.

Să nu vă imaginați că noi așteptăm informații de la alții, noi le dăm informații altora, pentru că avem servicii performante pe această zonă. Am avut discuții cu ministrul Apărării. Cunoaștem foarte bine situația din teren și tensiunile care se creează acolo ne preocupă foarte mult, suntem îngrijorați.

Situația este una care trebuie extrem de atent evaluată nu doar militar, ci și diplomatic. Acest lucru îl facem, iar despre CSAT, da, voi convoca săptămâna viitoare CSAT dedicată special acestei zone de tensiune din Marea Neagră și acumulării de trupe la granița de est a Ucrainei. Nu intru în detalii de tip militar, dar vreau să-i asigur pe români că noi suntem pe fază”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele a comentat și declarațiile pe care ministrul de externe, Bogdan Aurescu, le-a făcut miercuri seara, 21 aprilie, la Digi24. Șeful diplomației spunea că se observă din partea Rusiei nu doar masări de trupe, ci și spionaj, propagandă și dezinformare.

Întrebat dacă și pe teritoriul României vedem astfel de situații, Klaus Iohannis a spus că „aceste chestiuni există în toată Europa”, dar a adăugat că: „Ne preocupă pe toți, dar pentru noi, în România, este extrem de important să fim pe fază și suntem pe fază. Însă noi solicităm – și în ultima vreme văd că reușim din ce în ce mai bine, o atenție sporită a NATO pe zona Mării Negre.

Am reușit la Summitul din 2016 să aduc atenția NATO pe Zona Mării Negre. De atunci, există o strategie NATO pe Zona Mării Negre. Îmi doresc să mergem mai departe cu aceasta. Înființăm centre de reziliență, centre de cybersecurity în România, și avem, evident, structurile noastre specializate, care se ocupă de aceste probleme. Însă ceea ce îmi doresc eu în această fază este să conștientizăm că e nevoie de o colaborare, și la NATO, și europeană, și este nevoie de o atenție sporită a tuturor pentru Flancul Estic”, a mai declarat președintele.

- Advertisement -online media solutions creare site de prezentare creare magazin online