Opozantul rus Aleksei Navalnîi se află în greva foamei din 31 martie în penitenciarul din Pokrov (100 km est de Moscova). Acesta ispăşeşte în prezent o pedeapsă cu închisoarea de doi ani şi jumătate într-un dosar despre care el şi opoziţia rusă susţin că este fabricat politic fiind ameninţat de administraţia închisorii că va fi alimentat cu forţa, a relatat luni AFP şi Reuters, scrie pe contul său oficial de Twitter.

Opozantul acuză, de asemenea, că este ”torturat” prin privare de somn, gardienii trezindu-l din oră în oră în timpul nopţii.

„El cântăreşte 77 de kg”, se arată pe contul @navalny, de pe care aliaţii săi transmit informaţii despre starea sa de sănătate în închisoare, unde opozantul rus nu are acces la telefon şi internet. Potrivit acestora, Navalnîi a slăbit 15 kg de când a fost transferat la penitenciarul din Pokrov, dintre care opt de când a intrat în greva foamei, astfel încât „administraţia penitenciarului îl ameninţă zilnic că va fi alimentat cu forţa”.

;Alimentarea forţată a unui deţinut în Rusia este autorizată prin lege şi se poate efectua pe cale orală, rectală sau prin intubare. Un astfel de tratament este considerat de către militanţii pentru drepturilor omului drept formă de tortură.

Autorităţile ruse, acuzate că îl „omoară încet” de Amnesty International, au respins acuzaţiile lui Navalnîi, susţinând că acesta beneficiază de întreaga asistenţă medicală de care are nevoie.

„El în continuare nu are acces la un medic”, asigură aliaţii săi, care – potrivit postului de radio Eho Moskvî, afirmă că opozantul rus a fost transferat de la unitatea medicală a penitenciarului la detaşamentul său.

Autorităţile ruse au respins toate acuzaţiile lui Navalnîi şi apreciază că acesta beneficiază de toată atenţia medicală de care are nevoie.

- Advertisement -online media solutions creare site de prezentare creare magazin online