Comisia Europeană a semnat un acord de contribuție în valoare de 7 milioane EUR cu Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie, pentru a veni atât în ajutorul sănătății mentale, cât și în sprijinul psihosocial, persoanelor care fug din Ucraina.

Contractul finanțat prin programul EU4Health ce se va derula pe o perioadă de 24 de luni, urmărește să consolidezecapacitățile personalului și voluntarilor Crucii Roșii, ale personalului de intervenție de urgență și ale altor profesioniști din cinci țări ale UE (Polonia, Slovacia, Ungaria, România, Republica Cehă). Totodată, pe lângă dezvoltarea personalului, refugiații vor primi tratamente psihologice de calitate dedicate în primul rând traumatismelor psihologice grave, în urma unei evaluări a sănătății mintale. Tot acest proces se va desfășura în limba maternă.

Comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides a declarat: „De peste trei luni, milioane de oameni nevinovați din Ucraina au fost obligați să își părăsească locuințele, trăind cu cicatricile și traumele războiului barbar pe care Rusia îl poartă în Ucraina. Persoanele care fug din calea bombardamentelor, care trăiesc cu răni de război sau care se tem pentru soarta celor dragi din zonele de conflict au nevoie de sprijin psihologic specific pe măsură ce încep să își refacă viața. Beneficiind de sprijinul și expertiza inestimabile ale Crucii Roșii și ale ONG-urilor partenere, ne angajăm să le furnizăm servicii esențiale refugiaților care sosesc în UE, cum ar fi un prim-ajutor psihologic și îndrumarea către servicii specializate, dacă este cazul, ceea ce va contribui în mod semnificativ la prevenirea și tratarea provocărilor legate de sănătatea mintală.”.

- Advertisement -online media solutions creare site de prezentare creare magazin online