Laura Codruta Kovesi a declanșat o acțiune anticorupție fără precedent care a adus după gratii cel mai puternic politician al țării din România. Astfel, Cruciada anticorupție ia în vizor problema fraudelor în valoare de 73 de miliarde de dolari din UE.

WhatsApp Image 2021 05 12 at 13.43.34
Sursa foto / Facebook

Șeful primului birou de procurori din UE, Laura Codruța Kovesi, estimează că bugetul blocului care se pierde în fiecare an din cauza fraudelor este de 60 de miliarde de euro (73 miliarde de dolari).

Parchetul European, cu sediul în Luxemburg, devine operațional luna viitoare, va începe activiatea în perioada în care UE va acorda sume record statelor membre – aproximativ 2 trilioane de euro în finanțare din bugetul său regulat și din fondul de stimulare în ceea ce privește contextul pandemic.

„Suntem o echipă foarte entuziastă”, a spus ea într-un interviu. „Avem această ocazie o dată în viață de a construi un birou de procurori care să poată servi drept referință la modul în care ar trebui făcute lucrurile.”, a transmis Kovesi.

În acest proiect voluntar s-au înscris numai 22 de membri din cei 27 ai UE. Țările care au stat deoparte sunt Ungaria, Polonia, Suedia, Danemarca și Irlanda. Însă Slovenia, care s-a alăturat unor părți din Europa de Est, în nerespectarea unor norme democratice ale UE, nu și-a finalizat desemnarea candidaților la funcție, deși i-a ales pe cei doi candidați în urmă cu aproape jumătate de an.

„Slovenia este un motiv de îngrijorare”, a spus Kovesi. „Ce fel de mesaj doriți să trimiteți când știți că biroul începe să funcționeze de la 1 iunie și totuși nu ați desemnat procurorii?”

Guvernul din Ljubljana nu a răspuns la solicitările de e-mail și telefonice pentru comentarii asupra candidaților săi, potrivit Bloomberg.

După începerea activității biroului, Kovesi se așteaptă să aibă aproximativ 3.000 de cazuri restante în primul an al EPPO. Totodată, ea consideră că după ce termenele dosarelor vor accelera, va exista, totuși, o durată de apariție a unor rezultate tangibile. Acest fapt se datorează procesului judiciar îndelungat făcut anterior înainte de hotărârile judecătorești definitive.

Sursa: Bloomberg / Traducere și adaptare text: Cătălina Petrache

- Advertisement -online media solutions creare site de prezentare creare magazin online