Senatorul USR PLUS, Cosmin Poteraș, propune o inițativă legislativă pentru întărirea legii ANI, prin care se va preveni accesul funcționarilor publici declarați incompatibili de ANI la alte poziții de conducere și control la stat.

Cosmin Poteraș: ”Legea ANI are lacune. În prezent, aleșii declarați incompatibili au interdicție pentru 3 ani de a exercita funcții publice elective, așa că au descoperit această portiță: nu mai pot ocupa funcții alese, dar pot fi numiți și există primari care se transformă în administratori publici, în directori de instituții șamd. Inițiativa mea își propune să corecteze această scăpare a legii, iar persoana declarată incompatibilă sau în conflict de interese va trebui să ia o pauză de la contactul cu banii publici. Inițiativa NU se referă la orice funcție publică, ci numai la cele de conducere sau control la stat. Dacă persoanele respective sunt atât de bine pregătite în profesia lor, presupun că firmele private vor sta la coadă să-i recruteze.”

Inițiativa propusă de senatorul Cosmin Poteraș este susținută de alți 58 de parlamentari USR PLUS. Aceștia propun extindindere interdicției de 3 ani de ocupare a unor funcții sau demnități publice și la categoria funcționarilor cu atribuții de conducere și control. Această interdicție presupune eliminarea unor sintagme similar, precum funcție electorală, funcție eligibilă.

În inițiativa legislative se va regăsi și imposibilitatea delegării unor atribuții de putere către o persoană angajată sau numită, cu contract de muncă sau contract de management și care a fost destituită în urma constatării unui conflict de interese.

Senatorul Cosmin Poteraș a subliniat că interdicția este una temporară și respectă termenul de 3 ani prevăzut în legea actuală, însă doar se extinde în categoria funcțiilor publice la care se aplică.
”Proiectul NU încalcă dreptul la muncă. Constituția îți garantează dreptul să muncești, nu să fii șef la stat pe viață”, spune senatorul USR PLUS de Dolj.

- Advertisement -online media solutions creare site de prezentare creare magazin online