Într-o postare pe Facebook, ministrul Muncii, Raluca Turcan, scrie că în Argeș, suma plătită ca asistență juridică pentru procesele deschise în instanță de pensionari este cea mai mare din țară, pentru un sigur județ: “În 2020, Casa Județeană de Pensii Argeș a plătit 2,26 milioane lei, din cele 10 milioane lei achitate în toată țara, iar în 2021, un milion de lei din cele 3,2 milioane lei la nivel național”.
Acesta, spune ministrul, este cel mai potrivit exemplu “pentru a fundamenta decizia pe care am luat-o de a introduce, prin ordin de ministru, noi elemente în procesul de evaluare a dosarelor de pensii, pentru reglementarea anumitor aspecte care țin de datele din aceste dosare”.
Raluca Turcan este de părere că exemplul de la Argeș arată și că reforma pensiilor este mai mult decât necesară, pentru că ea aduce “atât echitate pentru pensionari, prin luarea în calcul a unor elemente suplimentare de contributivitate, cât și predictibilitate într-un sistem în care creșterile de pensii au depins, ani în șir, de interesele politice”.
Ministrul Muncii spune că este vorba despre o reformă deja demarată, cu două componente: cea tehnică, adică procesul de evaluare a dosarelor, la nivel național fiind deja evaluate în acest moment aproximativ 290.000 de dosare, și legislativă, prin proiectul de lege a pensiilor aflat în lucru la minister. “Împreună cu alte tipuri de măsuri care vizează dezvoltarea economică și creșterea gradului de ocupare, reforma pensiilor va contribui, de asemenea, la crearea unui sistem sustenabil și la echilibrarea bugetului de pensii”, consideră Raluca Turcan.
Ea a mai precizat că reforma sistemului de pensii va fi finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență, cu o alocare de 100 de milioane euro. “Acești bani vor merge, concret, către susținerea procesului de evaluare a dosarelor de pensii aflate în plată și către digitalizarea Casei Naționale de Pensii Publice și a structurilor teritoriale”, a mai scris Raluca Turcan pe Facebook.