Începând de luni, 7 februarie a.c., românii pot investi în titlurile de stat TEZAUR, cu maturități de 1, 3 și 5 ani și dobânzi anuale de 4,50%, 5% și 5,35% – anunță Ministerul Finanțelor.

Titlurile de stat au valoare nominală de 1 leu și sunt în forma dematerializată.

Titlurile de stat pot fi cumpărate astfel:

  1. Între 07 – 25 februarie 2022, de la unitățile Trezoreriei Statului;
  2. Între 07 – 24 februarie 2022, în mediul urban și 07 – 23 februarie 2022, în mediul rural, prin subunitățile poștale ale C.N. Poșta Română S.A.
  3. Între 07 – 24 februarie 2022, pot fi achiziționate online, numai de către persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV.

Cu privire la punctul 3, Ministerul Finanțelor precizează că operațiunile care pot fi realizate online sunt: deschidere cont de subscriere pe numele investitorului, la o unitate a Trezoreriei Statului selectată, subscriere titluri de stat TEZAUR, virament al sumelor din contul de subscriere al investitorului, către un cont bancar pe numele acestuia.

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, spune că românii au încredere în acest tip de investiție, fapt dovedit de cifrele înregistrate în anul precedent.

 “Anul trecut mai mult de 114 mii de români au investit peste 5 miliarde lei în titlurile Tezaur – o sumă record de la lansarea programului. Românii au încredere în bonitatea statului român, iar faptul că din ce în ce mai mulți bani sunt încredințați pentru economisire confirmă acest lucru.”

Sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani, la data efectuării subscrierii.

Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri, în cadrul unei emisiuni.

Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate, doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri.

Dobânda este anuală, plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune.

Veniturile obținute din investirea în oferta de economisire lansată de Ministerul Finanțelor sunt neimpozabile.

Titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile și se pot rscumpăra în avans.

Fondurile obținute de Ministerul Finanțelor în calitate de emitent, ca urmare a emisiunii de titluri de stat, vor fi utilizate pentru finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice.