Explozia prețurilor materiilor prime și materialelor de construcții, la care se adaugă aplicarea neuniformă a legislației achizițiilor publice, ar putea avea un impact negativ direct asupra pieței de construcții, atrage atenția Asociația Română a Constructorilor de Autostrăzi (ARCA) într-un comunicat de presă.

Asta ar echivala cu insolvențe și falimente pentru proiectele de infrastructură aflate în derulare, prin blocaje. Totodată, spun specialiștii, în lipsa intervenției imediate a autorităților publice centrale, ar fi afectată și evoluția PIB și a bugetului de stat.

Sectorul construcțiilor, într-o situație dificilă

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, în 2020, domeniul construcțiilor a avut cea mai mare contribuție la evoluția PIB (+0,6 pp), alături de domeniul Informații și Comunicații (+0,6 pp).
Asociația Română a Constructorilor de Autostrăzi (ARCA) subliniază că sectorul construcțiilor, cel care a împiedicat o scădere mai drastică a PIB în 2020, este acum într-o situație extrem de dificilă, din cauza creșterii fără precedent a prețurilor internaționale la materii prime și materiale, dublată de blocaje în lanțurile de aprovizionare.
“Modificarea prețurilor a început după jumătatea anului 2020 pentru toate categoriile de materii prime și materiale de construcții, iar creșterile au ajuns și până la 40% pentru anumite componente, un nivel record având în vedere intervalul de timp în care au avut loc”, mai arată comunicatul ARCA.

Sunt necesare formule de actualizare a prețurilor

Legea achizițiilor publice conține mecanisme de abordare și corectare a situațiilor în care prețurile cresc accelerat. “Problema este, însă, că aceste prevederi sunt aplicate discreționar sau nu sunt aplicate deloc de autoritățile centrale și locale, în lipsa unor directive clare, precise și unitare”, subliniază ARCA.

În aceste condiții, membrii Asociației solicită aplicarea în contractele de achiziție publică în derulare a unor formule de actualizare a prețurilor (formule de escaladare/ajustare polinomiale).

De asemenea, ARCA mai vrea ca autoritățile contractante să fie obligate să actualizeze valorile estimate ale investițiilor publice (la data lansării licitației) și să prevadă formule de ajustare polinomiale (cu aplicabilitate de la începerea execuției sau prestării serviciilor).
Totodată, ARCA dorește folosirea mecanismelor de modificare/variație din contractele de achiziție publică care au astfel de prevederi sau a celor permise de Legea achizițiilor publice și acceptarea plății diferențelor de prețuri de materii prime și materiale, fie prin acceptarea formării de prețuri noi, fie prin plata diferenței neacoperite, prin formula de ajustare.
ARCA solicită și modificarea sursei indicilor și legarea acestora de oscilațiile din economia reală (bursele de mărfuri interne și internaționale, și nu indicele de inflație).
“Nu cerem ajutoare financiare, ci reglementări unitare și logice”

Președintele ARCA, Vlad Vameșu, a apreciat că intervenția imediată a Guvernului în sprijinul sectorului construcțiilor este o chestiune de securitate națională.

“Construcțiile reprezintă singurul sector cu o pondere importantă la realizarea PIB-ului în care capitalul companiilor este majoritar autohton. Intervenția imediată a statului este o problemă de securitate națională. Este necesară o abordare unitară la nivel de Guvern, problema nu trebuie lăsată la nivelul autorităților publice centrale și locale. În lipsa unei acțiuni la nivelul Guvernului, consecințele se vor vedea prin creșterea numărului firmelor autohtone care vor intra în insolvență sau chiar în faliment, blocaje financiare, imposibilitatea finalizării proiectelor de infrastructură și prin creșterea numărului de șomeri – cu impact asupra bugetului de stat. Nu cerem ajutoare financiare, ci reglementări unitare și logice”, a declarat Vlad Vameșu.

În privința creșterii prețurilor materialelor de construcții, ARCA amintește că a anticipat încă din 2020 acest fenomen, cauzat de pandemie, de importul materiilor prime, de numărul redus al producătorilor interni, de reducerea consumului mondial de produse derivate din țiței.

- Advertisement -online media solutions creare site de prezentare creare magazin online