Astăzi, 27 aprilie, la Palatul Cotroceni, a avut loc ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, condusă de Președintele României, Klaus Iohannis. În cadrul ședinței a fost analizată starea de securitate din Mărea Neagră, după ce mai multe trupe ale Federației Ruse s-au adunat pe frontiera de est a Ucrainei.

„Ca stat riveran și ca unul dintre cei mai apropiați aliați de evoluțiile care au avut loc în ultimele săptămâni, România este extrem de preocupată de situația securității și stabilității regiunii și și-a exprimat îngrijorarea în cadrul Alianței Nord-Atlantice, pentru că tot ceea ce se întâmplă în zona Mării Negre afectează și securitatea euroatlantică.

Țara noastră a susținut în mod constant necesitatea respectării suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei în granițele sale recunoscute internațional, soluția fiind în continuare implementarea integrală a Acordurilor de la Minsk și respectarea strictă a regimului de încetare a focului.

România este în permanentă legătură cu aliații și partenerii din cadrul NATO și al Uniunii Europene și se coordonează și schimbă evaluări cu aliații și partenerii din regiune, inclusiv pentru identificarea opțiunilor adecvate de acțiune.”, a transmis Administrația Prezidențială printr-un comunicat de presă.

Deși Federația Rusă a anunțat că își va retrage trupele în bazele lor permanente, după exercițiile militare din Crimeea și Marea Neagră, s-a considerat necesar analiza cauzelor care au dus la această situație tensionată și evitarea pe viitor a unor situații similare. Astfel, autoritățile române rămân vigilente și vor continua să monitorizeze situația din jurul Ucrainei.

România își arată aportul locului pe care și-l asumă în relațiile internaționale și a întreprins cu același scop organizarea unui Summit al Formatului București în perioada următoare, pentru care se discută cu aliații din regiune și de pe Flancul Estic.

De asemenea, în cadrul ședinței CSAT s-a mai decis ca, pe linie NATO, România să continue promovarea demersurilor menite să conducă la consolidarea suplimentară a posturii aliate în România și în regiune, de o manieră responsabilă, conformă dreptului internațional, a mai adăugat Administrația Prezidențială.

Tot în ședința de astăzi, a fost analizată și aprobată redislocarea în România a contingentului militar din Afganistan, la încheierea misiunii Resolute Support, conform unui calendar convenit cu partenerii din coaliție.

- Advertisement -online media solutions creare site de prezentare creare magazin online