Sorin Cîmpeanu: cauzele insuccesului testelor antigen în școli sunt lipsa de personal și faptul că sunt considerate invazive de foarte mulți părinți

81
Sorin Cîmpeanu

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a explicat de ce nu a avut succes testarea în școli unde s-au folosit mai puțin de 2% din totalul de teste antigen puse la dispoziție pentru testarea elevilor.

Acesta susține că principalele cauze sunt lipsa de personal medical sau indisponibilitatea acestuia pentru administrarea testelor antigen rapide și faptul că sunt considerate de foarte mulți părinți ca fiind «invazive»/ traumatizante pentru copii, mai ales pentru cei de vârstă mică. Drept urmare, nu-și dau acordul pentru testarea în acest fel.

Ministrul mai transmite că soluția ar fi utilizarea unor teste non-invazive care înlătura cele două cauze pentru care testele antigen nu au fost folosite și anume nevoia de administrare de către personal medical și reticența părinților cu privire la exprimarea acordului absolut necesar pentru elevii minori iar testele antigen rămase care sunt peste 1 milion, ar putea fi folosite pentru testarea adulților.

Potrivit lui Câmpeanu, achiziția testelor non-invazive trebuie făcută de firme cu competență în domeniul medical și transmite că Ministerul Educației nu are aceste competențe dar că mizează foarte mult pe sprijinul Ministerului Sănătății pentru implicarea în vederea asigurării unei protecții sanitare corespunzătoare în școlile din țară.

În aceste condiții, Ministerul Educației va putea propune la finalul lunii mai, reluarea cursurilor cu prezența fizică pentru toate școlile, dacă vor fi întrunite simultan mai multe condiții.

  • Prima condiție ar fi respectarea regulilor de protecție sanitară în școli. Aceste reguli se respectă mai riguros în școli decât în cele mai multe locații (purtare mască de protecție, respectare reguli de igienă, distanțare adecvată, aerisire spații).
  • Sustinerea continuarii campaniei de vaccinare a personalului din invatamant. În acest moment, personalul din învățământ este cea mai numeroasă categorie socio-profesională din perspectiva numărului de persoane vaccinate – echivalent deja cu aproape 50% din totalul celor 350.000 de angajați din sistemul național de învățământ.
  • Testele non-invazive să fie disponibile în școli în data de 4 mai, la revenirea din vacanță/reluarea cursurilor conform scenariilor verde/galben/roșu pentru toți elevii (cu excepția claselor terminale care vor reveni la școală în data de 10 mai).
  • Confirmarea ipotezei specialiștilor epidemiologi cu privire la trendul descendent al ratei de infectare în luna mai.

Facebook Comments