Automobil Clubul Român, la 117 ani

94

Mâine, 5 aprilie, Automobil Clubul Român (ACR) împlinește 117 ani de existenţă. Înfiinţat la 5 aprilie 1904, ACR s-a înscris printre primele 10 cluburi auto din Europa şi printre primele 14, din lume.

Automobil Clubul Român a organizat, în data de 22 septembrie 1904, prima cursa de automobile din țara noastră, constituind un primariat de excepție în lumea automobilismului sportiv, fiind al șaselea club din lume care a organizat o astfel de competiție, în vremea când automobilul abia pășise în civilizația și cultura din România, oferind contemporanilor noștri o moștenire culturală deosebită, care dăinuie, cu succes, de peste un secol.

În anul 1905, Automobil Clubul Român a fost primit ca membru al Asociației Internaționale a Automobil Cluburilor Recunoscute, cu sediul la Paris, devenită ulterior Federația Internațională a Automobilului (FIA).

În ianuarie 1909, Monitorul Oficial publica Legea cu articol unic, semnată de Regele Carol I, lege care consfințea recunoșterea ACR.

„Se recunoaşte Societăţii Automobil Club Român din Bucureşti, calitatea de persoană morală”.

În mesajul său, cu ocazia aniversării de mâine, președintele ACR, Constantin Niculescu, subliniază faptul că Automobil Clubul Român, în decursul timpului, a fost un sprijin permanent pentru automobiliștii din țara noastră.

“În existenţa sa de 117 ani, Automobil Clubul Român şi-a păstrat verticalitatea şi funcţia fundamentală în apărarea intereselor majore ale automobiliştilor, pe arterele de circulaţie din ţară şi străinătate. ACR realizează o gamă vastă de beneficii, avantaje și facilități acordate membrilor săi, prin toate sucursalele județene, dispunând de o puternică bază materială și logistică de depanări și transporturi ale automobilelor implicate în incidente pe arterele de circulație, dar are și o flotă pentru școala de șoferi, de linii proprii de ITP și de verificare tehnică generală a automobilelor. ACR pune la dispoziția membrilor săi Permisul Internațional de Conducere, Carnetul de Trecere prin Vamă și obținerea gratuită a ”Carnetului de Bord” și a ”Cărții de Salvare la Bord”. De asemenea, ACR oferă reduceri semnificative, prin numeroase parteneriate, la combustibilii auto, reduceri la numeroase produse farmaceutice și la mai multe servicii medicale etc.”

Automobil Clubul Român și-a optimizat continuu sistemul de comunicare cu automobiliştii, prin spaţiul virtual (Facebook, Twitter, Instagram, site propriu, newsletter, YouTube, etc.), cu informaţii, la zi, despre trafic, legislaţie, combustibili auto, documente internaţionale etc., în colaborare cu peste 200 cluburi auto din FIA, ca organizație mondială a automobil cluburilor naționale.

De-a lungul celor 117 ani, ACR, ca Autoritate Sportivă Națională, a organizat mii de competiţii automobilistice, piloţii români participând cu succes la importante concursuri interne și internaționale. ACR a organizat, doi ani consecutivi (2007 și 2008), la Bucureşti competiția ”Bucharest Ring”, ca etape ale Campionatului Mondial FIA GT, cel mai mare eveniment automobilistic din istoria ţării noastre. Din păcate, ca urmare a unor interese meschine ale unor decidenți politici rău intenționați și pe care, în mod obiectiv, realitatea i-a renegat, competiția nu a mai continuat – se arată într-un comunicat al ACR.

Cu ocazia zilei de 5 aprilie 2021, Automobil Clubul Român adresează tuturor membrilor săi și automobiliştilor români cele mai călduroase felicitări, urări de sănătate şi fericire şi dorinţa de a avea parte de călătorii în deplină siguranţă şi confort, pe arterele de circulaţie din ţară şi străinătate! Împreună, suntem o mare familie, ca asociație distinctă, seculară și puternică, în Societatea Civilă din România!

Facebook Comments