Instanțele de judecată vor fi obligate de acum să se pronunțe în cel mult 120 de zile de la finalizarea dezbaterilor. Legea a fost promulgată chiar astăzi de președintele Klaus Iohannis.

Legea pune în accord Codul de procedură penală cu decizia Curții Constituționale, iar astfel motivarea deciziei trebuie să fie publicată în cel mult 120 zile și în ziua sentinței.

„Deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârii se fac într-un termen de maximum 60 de zile de la închiderea dezbaterilor. În cazuri temeinic justificate, dacă deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârii nu pot avea loc în termenul prevăzut, instanţa poate amâna succesiv pronunţarea, fiecare amânare neputând depăşi 30 de zile. În toate cazurile, deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârii nu pot avea loc mai târziu de 120 de zile de la închiderea dezbaterilor”, prevede proiectul adoptat de Parlament.

De asemenea, în această nouă propunere, judecătorii sunt împiedicați să semneze motivări pentru hotărâri din cauza pensionării.

„Dacă vreunul dintre membrii completului de judecată este împiedicat să semneze, hotărârea se semnează în locul acestuia de preşedintele completului. Dacă şi preşedintele completului este împiedicat a semna, hotărârea se semnează de preşedintele instanţei”, arată propunerea legislativă.

- Advertisement -online media solutions creare site de prezentare creare magazin online