Delegația USR PLUS din Parlamentul European condamnă ferm încercarea de a răsturna ordinea constituțională din Republica Moldova și face apel la respectarea statului de drept, a legilor și votului cetățenilor.

Parcursul European la care Republica Moldova s-a angajat cu mari eforturi din partea populației nu poate fi anulat de grupări politice iresponsabile cu interese contrare celor ale cetățenilor, anunță USR PLUS printr-un comunicat de presă.

Partidul și-a manifestat ferm susținerea față de Maia Sandu, președintele Republicii Moldova:
„Avem încredere în președinta Maia Sandu și îi oferim tot sprijinul pentru a asigura că mecanismele democratice și constituționale funcționează în Republica Moldova după ce ieri majoritatea parlamentară PSRM-Șor a intervenit legislativ pentru a-i revoca mandatul de judecător președintei Curții Constituționale, Domnica Manole.

Faptul că unele partide nu recunosc decizia Curții Constituționale din 15 aprilie 2021 privind condițiile de dizolvare a Parlamentului le plasează pe acestea între elementele care își doresc destabilizarea Republicii Moldova.”, transmite USR PLUS.

De asemenea, prin faptul că în Constituția Republicii Moldova este clar scris că: „Judecătorii Curţii Constituţionale sunt inamovibili pe durata mandatului, independenţi şi se supun numai Constituției”. Astfel, parlamentarii care au încălcat unul dintre principiile de bază ale Statului de drept, şi anume faptul că Parlamentul și puterea executivă trebuie să respecte rolul Curții Constituționale ca „gardian al Constituției”, chiar și atunci când sunt nemulțumiți de deciziile sale, se plasează împotriva intereselor țării lor, a mai scris USR PLUS.

„Independența Curții Constituționale este vitală pentru a asigura statul de drept și mecanismele democratice. În calitate de Membri ai Parlamentului European, reamintim că ambele sunt principii fundamentale pe care Republica Moldova le-a angajat în Acordul de asociere UE-Moldova.”, conchide USR PLUS.

- Advertisement -online media solutions creare site de prezentare creare magazin online