Lucrările pentru Autostrada A3 Nădășelu-Zimbor-Poarta Sălajului tocmai au început și vor dura minim 3 ani din cauza reliefului dificil. Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp pe pagina de Facebook a Asociației Pro Infrastructură, alături de un videoclip și câteva imagini.

„În premieră, vă prezentăm startul lucrărilor pe Autostrada A3 Nădășelu-Zimbor-Poarta Sălajului, două tronsoane legate între ele (43 de km) în județele Cluj și Sălaj. Contractele au fost atribuite în iunie respectiv decembrie 2020 și însumează două miliarde de lei fără TVA”, potrivit Asociației Pro Infrasctructură.

De asemenea, s-a precizat că terenul este în pregătire pentru excavații și foraje, fiind la a treia încercare de construire în urma rezilierii de contract cu Bechtel și abandonarea de către Maltauro.

„Faptul că vedem utilaje noi într-un număr rezonabil ne dă speranțe că a treia oară poate fi cu noroc.”

Asociația Pro Infrastructură informează că lucrările se vor realiza în decurs de minim 3 ani, având în vedere reflieful problematic. Astfel, se vor realiza 26 de poduri și viaducte cu diferite lungimi, săpate zeci de deblee la 20-30 de metri adâncime medie, iar unul din ele poate ajunge chiar până la 75 de metri. În urma studiilor de fezabilitate s-a remarcat prezența mai multor alunecări de teren active, dar în această zonă nu sunt prevăzute tuneluri.

autostrada
FOTO: Facebook / Asociația Pro Infrastructură
autostrada
FOTO: Facebook / Asociația Pro Infrastructură

S-a subliniat și faptul că în zona de nord va fi tunelul Meseș ce urmează a fi realizat după licitație.

„Abia mai la nord va fi tunelul Meseș (lung de aproape 2,9 km), unde se evaluează cele 12 candidaturi înscrise în urmă cu o lună în cursa pentru contractul de aproape 4 miliarde de lei (aproximativ 41 km), licitația lansată în 18.11.2020 fiind una cu precalificare, ofertele finale urmând să fie depuse după această primă fază.”, au precizat cei de la Asociația Pro Infrastructură.

autostrada
FOTO: Facebook / Asociația Pro Infrastructură