În urmă cu 16, pe 25 aprilie, România a semnat Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană, prin intermediul căruia a devenit oficial stat membru al UE la 1 ianuarie 2007.

România a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană în anul 1995, urmând ca în 1999, liderii din Consiliul European să aprobe deschiderea negocierilor cu o parte dintre statele membre care înaintaseră deja cererea de aderare. Negocierile au început în anul 2000 și au durat până în 2004, după reuniunea Consiliului European care a marcat finalizarea negocierilor.

”Pentru noi, calitatea de membru al Uniunii Europene va reprezenta îndeplinirea unui vis mai vechi de o jumătate de secol, de a depăşi toate barierele şi de a deveni parte a comunităţii europene de valori, prosperitate şi securitate. Astăzi am semnat pentru viitorul nostru într-o Uniune bazată pe performanţe economice, dezvoltare durabilă, coeziune socială şi economică. O Uniune fondată pe principiile libertăţii, democraţiei şi statului de drept. O Uniune devotată practicării toleranţei, justiţiei şi solidarităţii. O Uniune angajată în dezvoltarea respectării demnităţii umane, libertăţii şi drepturilor omului”, a menționat președintele României de la acea vreme, Traian Băsescu, după semnarea tratatului.

De-a lungul celor 16 ani, România a demonstrat că își merită locul în U.E., prin diferite metode, fructoficând fiecare ocazie.

România a obținut în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019 prima sa președinție la nivelul Consiliul Uniunii Europene. Pe 9 mai 2019, la primul summit din istoria UE organizat chiar de Ziua Europei, Klaus Iohannis, Angela Merkel, Emmanuel Macron și ceilalți lideri europeni au dat naștere ”Spiritului de la Sibiu”. Apoi, în 2020 România a obținut peste 60 de miliarde de euro din fondurile europene. De asemenea, țara noastră a obținut anul trecut aproape 80 de miliarde de euro la negocierile pentru fondul de redresare Next Generation EU de 750 de miliarde de euro.

România nu doar a luat de la Uniunea Europeană, ci a și contribuit la bugetul acesteia cu 20,52 miliarde de euro, în perioada 1 ianuarie 2007 – 30 septembrie 2020.

Acestea fiind doar câteva exemple dintre contribuțiile României în Uniunea Europeană, țara noastră se dezvoltă prin ajutorul primit și oferit de locul pe care îl ocupă.

- Advertisement -online media solutions creare site de prezentare creare magazin online