Primăria Capitalei şi primăriile de sector vor înfiinţa o Asociaţie de Dezvoltare Intercomunitară pentru a gestiona problema deşeurilor cu bani europeni.

Primarul General al Capitalei și Ministul Mediului au avut o întâlnire cu primarii de sectoare, cu reprezentanți ai administrațiilor publice din București și cu președintele CJ Ilfov, la sediul primăriei, pe tema gestionării deșeurilor din Municipiul București.

Nicușor Dan a afirmat că este foarte important că Primăria Generală și primăriile de sector să aibă o viziune comună asupra modului de tratare a deșeurilor din București.

„Am decis împreună să creăm o Asociaţie de Dezvoltare Intercomunitară, formată din Primăria Generală şi cele şase primării de sector, astfel încât să implementăm strategia de colectare şi de tratare a deşeurilor, dar şi să putem accesa banii europeni care erau disponibili încă din 2014 şi nu au fost atraşi”, a mai declarat Dan.

Primarul Capitalei a mai arătat că toate detaliile tehnice vor fi definitivate în cadrul unei dezbateri publice.

„Am fost cu toţii de acord că trebuie să trecem la colectarea selectivă. O să urmeze şi o dezbatere publică – şi moral şi legal trebuie să facem asta. Între noi au existat discuții tehnice – dacă să fie o colectare selectivă pe 4 sau pe 5 fracţii. O să continuăm discuţiile tehnice şi sper că la dezbaterea publică să participe cât mai multă lume. Am convenit crearea unui grup de lucru iar următoarea întâlnire între primarul general, primarii de sector şi ministru va avea loc peste două săptămâni”.

La rândul său, Ministrul Mediului, Barna Tánczos, a subliniat că autoritatea centrală va sprijini implementarea noilor măsuri prin lansarea, la nivel naţional, a Sistemului „Garanție-Returnare (SGR), dar şi prin înfiinţarea unor centre de depozitare pentru deşeurile voluminoase:

„Este un nou început pentru Capitală şi mă bucur să văd că există o gândire comună, coeziune şi angajament din partea tuturor factorilor implicaţi pentru rezolvarea acestei probleme. În ceea ce priveşte Ministerul Mediului, vom contribui la eficientizarea acestui sistem prin lansarea sistemului SGR la nivel naţional. Cu siguranţă acest program va contribui foarte mult la eficientizarea colectării selective. Pe de altă parte, lucrăm la un program naţional prin care vom ajuta autorităţile publice locale în realizarea unor centre de depozitare pentru deşeurile voluminoase”.

- Advertisement -online media solutions creare site de prezentare creare magazin online