Cancelarul german Angela Merkel la ultima sa vizită importantă de politică externă în calitate de șef al guvernului german, la Washington, a purtat discuții cu impact global, cu președintele american Joe Biden.
După cum s-a afirmat la Berlin, călătoria trebuia să dea un nou impuls dezvoltării relațiilor germano-americane, care au fost serios subminate sub Donald Trump, și să rezolve divergențele pe o serie de probleme, în primul rând pe Nord Stream 2. Trebuia să treacă sub semnul armoniei, dar prima întrebare a reporterilor germani la conferința de presă finală cu Biden a rupt această armonie și, desigur, a vizat implementarea proiectului. „Prietenii buni pot avea opinii diferite”, a spus la acea vreme preşedintele diplomat.
Oricum ar fi, rezultatul vizitei de adio a lui Merkel la Washington a fost acordul prezentat între Statele Unite și Republica Federală Germania – denumirea sa oficială „Declarație comună [a celor două țări] privind sprijinirea Ucrainei, asigurarea energiei europene, securitate și atingerea obiectivelor climatice.” Acest document spune multe despre Rusia, în primul rând într-un mod negativ, precum și multe propuneri care încep cu cuvintele „Germania se angajează”.
Conținutul acordului
Pentru a rezuma conținutul acordului: Germania va trebui să „acționeze” la nivel național și să insiste asupra „măsurilor eficiente” la nivelul UE, până la sancțiuni inclusiv, dacă Rusia folosește resursele energetice ca armă sau acționează agresiv împotriva Ucrainei. . s-a angajat să numească un trimis special și să „își folosească toată influența posibilă” pentru a prelungi tranzitul gazului rusesc prin Ucraina după 2024, când expiră contractul de cinci ani corespunzător. Negocierile ar trebui să înceapă cel târziu la 1 septembrie 2021.
Germania ar trebui să creeze, de asemenea, un „fond verde” pentru Ucraina și să aloce 1 miliard de dolari „pentru a sprijini tranziția energetică, eficiența energetică și securitatea energetică a țării”. Unde va contribui inițial Berlinul cu 175 de milioane de dolari În ceea ce privește Nord Stream 2, Germania se angajează să adere la cerințele așa-numitului al treilea pachet energetic al UE. Aceștia presupun că infrastructura energetică a țărilor UE ar trebui să fie independente de furnizorii de energie electrică sau de resurse energetice.
Din punctul de vedere al acordării de sprijin Ucrainei, iar acesta este punctul central al acordului, documentul conține amenințări la adresa Moscovei, dar Germania și Statele Unite nu dau nicio garanție Kievului. Documentul, de exemplu, nu spune unde sunt chiar „liniile roșii” – ce acțiuni ale Federației Ruse pot provoca un răspuns, până la și inclusiv sancțiuni.
Frankfurter Allgemeine Zeitung a descris laconic esența înțelegerii cu cuvintele: „Germania a cumpărat”.
Conținut document
„Statele Unite și Germania au convenit că este în interesul Ucrainei și Europei să continue tranzitul de gaze prin Ucraina după 2024. În conformitate cu acest punct de vedere, Germania se angajează să folosească toate pârghiile disponibile pentru a promova extinderea acordului de tranzit al gazelor. între Ucraina și Rusia și să desemneze un reprezentant special pentru aceasta”, se arată în document. Totodată, se precizează că „negocierile ar trebui să înceapă cât mai curând posibil, dar nu mai târziu de 1 septembrie”. „Statele Unite sunt hotărâte să sprijine pe deplin aceste eforturi”, subliniază textul.
În plus, Berlinul și Washingtonul se angajează să coopereze într-un dialog la nivel înalt între Statele Unite și Uniunea Europeană privind interacțiunea cu Rusia. Mai mult, Republica Federală Germania, așa cum se indică în declarație, „va lua măsuri la nivel național și va insista asupra măsurilor eficiente la nivel european, inclusiv a sancțiunilor, pentru limitarea posibilităților exporturilor rusești către Europa în sectorul energetic, inclusiv gaze și în alte zone semnificative din punct de vedere economic, dacă Rusia încearcă să folosească energia ca armă”.
„Fondul verde”
Germania se angajează să creeze și să gestioneze un fond verde pentru Ucraina pentru a promova eficiența sectorului energetic al țării, se arată în comunicat.
Acesta notează că „Germania se angajează să creeze și să gestioneze un fond verde pentru Ucraina pentru a promova reforma energetică, eficiența energetică și securitatea energetică în Ucraina. Germania și Statele Unite vor depune eforturi pentru a investi și a sprijini un fond verde de cel puțin 1 miliard USD. .” , – indicat în text. Se așteaptă ca sectorul privat să participe la aceasta. Germania va contribui inițial cu cel puțin 175 de milioane de dolari.
Fondul își propune să promoveze utilizarea surselor de energie regenerabilă, să promoveze hidrogenul verde pe piața energiei și să accelereze ieșirea din energia pe bază de cărbune. SUA intenționează să susțină inițiativa „oferind asistență tehnică și strategică. În plus, Germania va continua să promoveze implementarea proiectelor energetice bilaterale cu Ucraina, în special în domeniul surselor regenerabile și al eficienței energetice, precum și să sprijine ieșirea din energia cărbunelui, care prevede numirea unui trimis special și a asigurarea de fonduri la dispoziția sa în valoare de 70 de milioane de dolari”, se arată în document.
„Un dezastru pentru Statele Unite și aliații săi”
Așadar, conflictul dintre Statele Unite și Germania care a mocnit în ultimii ani a fost în mod evident soluționat; gazoductul poate fi în sfârșit finalizat fără teama de a impune sancțiuni de la Washington. De facto, administrația americană încetează să se opună construcției Nord Stream 2. La Berlin, după cum a spus ministrul german de externe Heiko Maas, ei sunt uşuraţi, deşi problemele nu au fost încă rezolvate, iar pentru Biden înţelegerea prezintă un anumit pericol.
Este evident că președintele american a ezitat până la ultimul punct cu privire la modul de a face față Nord Stream 2. Drept urmare, a decis să se întâlnească cu Berlinul la jumătatea drumului, nedorind să piardă un aliat important de care are nevoie Washingtonul, inclusiv în confruntarea cu China.
Este aproape sigur că acordul va genera critici dure nu numai din partea republicanilor, ci și a democraților din Congres. Primii politicieni americani au comentat deja acest lucru. De exemplu, senatorul republican Ted Cruz a spus într-un interviu acordat lui Der Spiegel despre intenția sa de a bloca numirea candidaților nominalizați de administrație pentru posturi importante din cauza dezacordului cu politica lui Biden față de Rusia. El a numit acordul „o victorie geopolitică pentru Putin și un dezastru pentru Statele Unite și aliații săi”.
Democrații, printre care se numără și mulți oponenți ai proiectului, l-au acuzat mereu pe predecesorul lui Biden, Trump, că este prea conform cu Moscova, iar acum, se pare, și președintele în exercițiu va trebui să asculte asemenea reproșuri. În această situație, este poate prea devreme pentru a pune capăt, dar merită să așteptăm reacția Congresului.
Criticii Nord Stream 2 consideră că proiectul are scopul de a crește dependența Europei de gazul rusesc și se tem că Moscova ar putea destabiliza situația din Ucraina, deoarece cu SP-2 nu va mai avea nevoie să tranziteze gaze prin statul din sud-vest. …
Cadou lui Putin?!
Și totuși, politicienii germani nu se grăbesc să evalueze înțelegerea, iar guvernul FRG însuși nu s-a grăbit să comenteze publicațiile presei americane până în ultimul moment, spunând detaliile acesteia.
Presa germană a numit însă compromisul cu Statele Unite un cadou pe care Merkel l-a făcut la sfârșitul domniei președintelui rus Vladimir Putin. „Cancelaria Angelei Merkel se încheie cu un cadou de rămas bun. Nu pentru ea, dar din partea ei, a existat un cadou pentru Vladimir Putin”, se arată în ziarul Die Welt.
„Merkel a profitat de situația dificilă a președintelui american, care are nevoie de Germania pentru „alianța sa de democrații” împotriva Chinei, noua putere mondială autoritare”, se spune în articol. Publicația a numit acordul nu un compromis, ci în esență „subordonarea americanilor”.
Potrivit observatorilor locali, țări precum Polonia și statele baltice îi vor aminti în mod constant Berlinului de acord atunci când rezolvă orice probleme la nivelul UE la Bruxelles. Este dat de RFG cu prețul unei pierderi de încredere din partea partenerilor săi din Europa de Est. Întrucât miniștrii de externe ai Ucrainei și Poloniei, Dmitry Kuleba și Zbigniew Rau, au subliniat într-o declarație comună că Kievul și Varșovia vor continua să se opună lansării Nord Stream 2.
În același timp, partea rusă nu poate fi mulțumită de tonul declarațiilor SUA și Germaniei. Ambasadorul Rusiei la Washington Anatoly Antonov a declarat deja că amenințările cu sancțiuni și acuzațiile împotriva Rusiei de activități „răutățioase”, înregistrate în el, sunt nefondate și că Moscova nu acceptă o asemenea retorică.
Succes pentru Merkel
Pentru Angela Merkel însăși, înțelegerea cu Washingtonul este un succes major de politică externă – poate ultimul în calitate de cancelar. În ultimii ani, a apărat în mod constant Nord Stream 2 de atacurile americane și amenințările de a-l opri cu orice preț. Nici Trump, nici noua administrație, condusă de Biden, nu au reușit să o oblige să oprească cursul.
Din iunie, Berlinul a folosit toate mijloacele diplomatice pentru a rezolva diferendele legate de Nord Stream 2, în lumina finalizării iminentei conducte. La începutul lunii, un grup de negocieri de rang înalt din Germania a plecat în Statele Unite, condus de consilierul pentru politică externă al Cancelarului, Jan Hecker. Apoi mai mulți miniștri germani au vizitat Statele Unite înaintea lui Merkel în iunie-iulie: ministrul Economiei Peter Altmaier și ministrul Apărării Annegret Kramp-Karrenbauer, apoi ministrul de externe Heiko Maas. Peter Bayer, coordonatorul guvernului german pentru cooperarea transatlantică.
Cu toate acestea, Julia Friedlander, expert în Europa la think tank-ul american Atlantic Council, consideră că munca abia începe pentru guvernul german după încheierea acordului. În opinia ei, acordul dintre Berlin și Washington a fost singura cale rezonabilă de ieșire din „capcana politică” în care s-au împins. „Washington a transformat din greșeală problema europeană într-una americană”, a declarat Friedlander reporterilor.
Pentru Berlin, poate, încep lucrările la implementarea acordului, dar pentru Merkel s-a terminat mai degrabă. Nu ea va fi cea care va trebui să rezolve problemele care decurg din înțelegere, ci succesorul ei.