Liderii PNL si USRPLUS s-au înțeles, în cadrul negocierilor de astăzi, marți, ora 16,00, la Palatul Parlamentului,, cum să iasă din actuala criză politică. Cîțu va trebui în viitor să ceară acordul liderilor Coaliției atunci când va mai dori să remanieze un ministru

USRPLUS a venit cu două mari condiții pentru a continua să rămână în Guvernul Cîțu. În primul rând, Florin Cîțu nu va mai putea sa dea afară niciun ministru fără ca liderii coaliției sa fie de acord. În al doilea rând, formațiunea solicită ca legea privind alegerea primarilor să fie schimbată, astfel încât primarii să fie aleși în urma a două tururi. UDMR s-a împotrivit înverșunat acestei solicitări, au precizat sursele politice.

Condiția e cu atât mai importantă pentru liderii Alianței cu cât, în ultimele zile, în spațiul public au fost vehiculate mai multe informații cum că pe lista remanierilor s-ar afla ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, dar și cel al Justiției, Stelian Ion. Totodată, au existat solicitări de demitere a lui Claudiu Năsui.

Potrivit surselor consultate pe masă mai sunt câteva condiții, printre care alegerea primarilor în două tururi de scrutin, o condiție inacceptabilă practic pentru UDMR, a treia parte a coaliției, reforma pensiilor speciale până la sfârșitul sesiunii parlamentare dar și termene clare și rapide pentru Legile Justiției.
florin citu 610x425 1
Foto: aktual24

Vorbește Ludovic Orban: După 2 zile de discuții serioase, am convenit să semnăm o completare la acordul de coaliție. O completare care să aducă proceduri și puncte de vedere care să ducă la creșterea încrederii în aprteneri, să ducă la imbunătățirea mecanismelor de funcționare a coaliției. Formațiunile care constituie coaliția sunt conștiente de responsabilitatea pe care o au.

Cei care au apriat pe faptul că nu ne vom itnelege si-au făcut iluzii. Suntem o coaliție care cooperează pentru un dialog bazat pe respect, încredere, solidaritate și suntem preocupați de o guvernare care să ducă la o imbunătățire a vieții cetățenilor.

Dan Barna: Am depășit o situație delicată. După cele 2 zile deloc simple și după discuții care au avut și momente delicate, avem o completare a acordului coaliției. Avem toată încrederea că prin ce am agreat azi vom putea să ducem mai departe România în lupta cu COVID și să scoatem țara din pandemie (…)

Campania de vaccinare rămâne prioritatea Guvernului. Vaccinați-vă și convingeți-i și pe cei dragi!

Dragoș Tudorache: Ca urmare a înțelegerii, mâine vom face o propunere pentru un nou ministru al Sănătății. O veți afla mâine dimineață.

Kelemen Hunor: Așa cum am spus încă de săptămâna trecută, coaliția nu are alternativă, mă bucur că am reușit să ajungem la un consens în ceea ce privește continuarea guvernării. În actul adițional nu există lucruri extravagante. Sunt lucruri care vor asigura o funcționare coerentă, decizii coerente in coaliție și câteva puncte accentuate, scoase din programul de guvernare fără să adăugăm nimic la programul de guvernare. Important e să găsim soluții, să luăm decizii prin care întărim încrederea oamenilor în Guvern. Vom duce programul de guvernare la îndeplinire.

Florin Cîțu: Coaliția merge mai departe. Azi s-a făcut un pas important. Sunt foarte bucuros că ne asumăm în coaliție ca obiectiv principal campania de vaccinare. E important să fie campania de succes. De mâine vom avea un ministru al sănătății, va prelua un portofoliu dificil. Va avea susținerea mea.

22:00 – Ședința coaliției de guvernare s-a încheiat. Liderii au semnat un nou acord, transmite Digi 24. Potrivit documentului, premierul se va consulta cu membrii coaliției înainte de a remania un ministru din propriul cabinet.

21:38 – USR PLUS va anunța abia mâine propunerea pentru Ministerul Sănătății, conform unor surse politice citate de televiziunile de știri.

21:00 – Digi 24 informează că PNL ar fi fost de acord cu condiția celor de la USR PLUS, iar viitoarele remanieri vor avea loc doar după consultări în coaliția de guvernare.

19:30 – S-a reluat ședința coaliției de guvernare.

19:15 – Potrivit Digi24, cei de la USR PLUS ar fi venit cu o listă de solicitări, dar nu s-ar fi ajuns nici de această dată la o concluzie. Conform sursei citate, nu vom afla nici de această dată care este propunerea pentru fotoliul de la Sănătate.

Rămâne de văzut ce ne anunță politicienii la sfârșitul întrunirii.

19:00 – După aproape 3 ore de discuții, ședința s-a întrerupt și va fi reluată la ora 19:30, relatează Agerpres. Liderii coaliției au luat doar o scurtă pauză.

18:30 – La această oră, premierul Florin Cîțu are programată o întrevedere cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, conform agendei oficiale.

18:00 – Premierul Florin Cîţu a plecat la Guvern, în jurul orei 18,00, pentru o întâlnire cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, dar urmează să se întoarcă la Parlament.

17:21 – Despre criza din coaliție a vorbit și președintele PSD, Marcel Ciolacu. Acesta a comentat marți că „partenerii de coaliție fac 4 ore pe zi de terapie pe ciolan în loc să guverneze! România reală este în colaps”.

Tot din PSD a comentat situația și Gabriela Firea: „Este deplorabil cum partenerii acestei coaliții nocive de guvernare sunt capabili să recurgă la orice mijloace – de la minciună și manipulare până la falsuri oribile și uz de fals -, pentru interesul LOR politic. Nu doar că i-au mințit pe români și au măsluit datele pandemiei, dar acum au ajuns să se mintă și să se amenințe unii pe alții, în interiorul guvernării și să falsifice documente publice”.

17:08 – Un alt lucru ce ar trebui stabilit în cadrul Coaliției este cine va prelua conducerea Ministerului Sănătății. Pe surse au apărut mai multe nume, însă și declarații din partea fostului ministru. Voiculescu a spus luni că ar putea fi chiar el cel propus de USR-PLUS.

Momentan se prezintă un alt scenariu, care arată că tensiunile nu sunt doar între Alianță și PNL, dar și între USR și PLUS. Astfel, dacă medicul Adrian Wiener ar avea susținerea Coaliției, PLUS insistă cu Ioana Mihăilă, pe motiv că Wiener e membru USR.

Dacă Mihăilă ar ajunge ministru, ea ar urma să-l numească consilier onorific chiar pe fostul ministru, Vlad Voiculescu.

15:56 – Pe surse apăruse în cursul zilei și informația că liderii USR-PLUS merg la masa negocierilor cu dorința de a fi evaluat periodic și premierul. Chestionat pe acest subiect, Orban a răspuns: „Este permanent supus unei evaluări sine qua non. Normal. Premierul participă la şedinţele coaliţiei, premierul conduce Guvernul. Asta e aşa – hai să deschidem un nou subiect”.

15:44 – Înainte să intre la ședința Coaliției, liderul PNL, Ludovic Orban, a spus că vor fi reglementate câteva chestiuni astfel încât să fie îmbunătățită funcționarea Coaliției.

Invitat să comenteze informațiile despre condițiile impuse de USR-PLUS, Orban a reiterat că PNL nu negociază Constituția.

„Aici nu e vorba de USR-PLUS. Premierul face evaluări ale miniştrilor, evident. Acest lucru îl face periodic. Premierul este principalul responsabil pentru buna funcţionare a Guvernului şi pentru îndeplinirea obiectivelor programului de guvernare, pe fiecare domeniu de activitate.

Evident, suntem de acord cu orice dialog, cu orice evaluare, cu orice chestiune, până la punctul în care nu putem accepta să fie afectate atribuţiile, competenţele constituţionale. Nu putem să schimbăm Constituţia.

Cel care decide dacă un ministru poate sau nu poate continua, sigur după o consultare a argumentelor în cadrul coaliţiei sau în discuţiile cu partidul care susţine un ministru, decizia în ultimă instanţă aparţine premierului şi la decizie participă şi preşedintele României”, a declarat Ludovic Orban, invitat să comenteze informațiile de peste zi.

- Advertisement -online media solutions creare site de prezentare creare magazin online