Corina Crețu, europarlamentar și Membru al Parlamentului European Comisar European pentru Politică Regională (2014-2019) a transmis astăzi, 26 aprilie, un mesaj cu prilejul a 16 ani de la semnarea tratatului de aderare al României la UE.

,,La 16 ani de la semnarea, de către România, a Tratatului de Aderare la Uniunea Europeană, cred că înțelegem cu toții mult mai bine beneficiile pe care acest moment istoric le-a avut pentru țara noastră – mai ales după un an atât de dificil cum a fost acesta.

Uniunea Europeană înseamnă un continent mai puternic, state mai solidare, colaborări în foarte multe domenii, precum și beneficii financiare substanțiale. De la aderarea României la UE, țara noastră a beneficiat de 60,2 miliarde EUR (fonduri europene nerambursabile) și a contribuit la bugetul Uniunii Europene cu 20,52 miliarde EUR. Acum suntem în fața unui moment crucial. Se discută despre oportunitățile imense oferite de Planul National de Redresare și Reziliență, cheltuirea la maximum a fondurilor structurale și de investiții 2014-2020 și pregătirea programelor 2021-2027. Este un test important: proiecte, bugete aferente și calendare clare. Din păcate, în loc de o dezbatere largă, există o opacitate inexplicabilă asupra acestor subiecte. Dar, la 16 ani de la semnarea Tratatului, acesta este un test in fata căruia România nu își permite să eșueze. E vorba despre șansa României la dezvoltare.

Sigur, ca orice proiect de o asemenea amploare, Uniunea Europeană nu este perfectă. Dar stă și în puterea noastră să contribuim la îmbunătățirea sa. Crize precum aceasta prin care trecem acum cu toții va face ca fiecare dintre noi să prețuim mai mult solidaritatea și cred că Uniunea Europeană va ieși mai puternică din această încercare. În definitiv, Uniunea Europeană nu e ceva abstract, ci este suma credințelor, a idealurilor, a aspirațiilor și a dorinței de mai bine a fiecărui cetățean.”

Cererea de aderare la Uniunea Europeană a fost depusă de către România în anul 1995.

În 1999, liderii din Consiliul European, reuniți Helsinki, au aprobat deschiderea negocierilor cu o parte dintre statele membre care înaintaseră deja cererea de aderare, printre acestea aflându-se și România.

Negocierile au fost deschise în anul 2000 și au durat până la finele anului 2004, când reuniunea Consiliului European a marcat finalizarea negocierilor.

România a primit 60,2 miliarde de euro de la Comisia Europeană și a contribuit la bugetul Uniunii Europene cu 20,52 miliarde de euro, în perioada 1 ianuarie 2007 – 30 septembrie 2020.

Astfel, deja după 13 ani de apartenență la Uniunea Europeană, România are un sold pozitiv de 39,68 miliarde de euro, fonduri europene primite de țara noastră peste banii cu care a contribuit la bugetul UE, cu aproape 5 miliarde de euro în plus față de anul precedent.

- Advertisement -online media solutions creare site de prezentare creare magazin online